‘Vroeger was er een taboe op seks, nu een taboe op God’

Het is bon ton om te zeggen dat we bevrijd zijn van godsdienstige dwang en religieuze sprookjes. Alle reden om een leuk leven na te streven! Filosoof Guido Vanheeswijck ziet de keerzijde: we hebben nauwelijks nog taal om de keerzijde van het leven te benoemen.

04 juli 2019 – verschenen editie 2019nr06
Vroeger-was-er-een-taboe-op-seks-nu-een-taboe-op-God 'Vroeger was er een taboe op seks, nu een taboe op God'

Ooit schreef Godfried Bomans een boek met de titel Beminde gelovigen. Dat was 1970. Sindsdien zijn de coulissen behoorlijk verschoven in kerk en maatschappij: ontkerkelijking, secularisatie, postmoderniteit, noem maar op. De ‘beminde gelovigen’ van toen zijn de ‘onbeminde gelovigen’ van vandaag geworden – als zij tenminste hun geloof niet helemaal privé willen houden. Dit prikkelde Guido Vanheeswijck (1955), hoogleraar aan de universiteit van Antwerpen. In zijn boek Onbeminde gelovigen lanceert hij de stelling dat we in ‘ademnood’ raken als we ons omringen met vage praatjes. Dat geldt voor de kerk, maar ook voor de hedendaagse cultuur. Vanheeswijck is daarom geïnteresseerd in mensen – schrijvers, dichters, theologen – die de diepere…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

8 Vrede op aarde
Theologie & filosofie

Vrede op aarde, maar hoe dan?

05 september 2024
Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Arie Kok
24 JMA
Theologie & filosofie

Wat is nog heilig in deze stomme wereld?

11 juli 2024
Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Arie Kok
54 Theologie groot Peels
Theologie & filosofie Boeken

Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden

11 juli 2024
Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.
Jan Scheele-Goedhart