‘Vroeger was er een taboe op seks, nu een taboe op God’
Het is bon ton om te zeggen dat we bevrijd zijn van godsdienstige dwang en religieuze sprookjes. Alle reden om een leuk leven na te streven! Filosoof Guido Vanheeswijck ziet de keerzijde: we hebben nauwelijks nog taal om de keerzijde van het leven te benoemen.

Ooit schreef Godfried Bomans een boek met de titel Beminde gelovigen. Dat was 1970. Sindsdien zijn de coulissen behoorlijk verschoven in kerk en maatschappij: ontkerkelijking, secularisatie, postmoderniteit, noem maar op. De ‘beminde gelovigen’ van toen zijn de ‘onbeminde gelovigen’ van vandaag geworden – als zij tenminste hun geloof niet helemaal privé willen houden. Dit prikkelde Guido Vanheeswijck (1955), hoogleraar aan de universiteit van Antwerpen. In zijn boek Onbeminde gelovigen lanceert hij de stelling dat we in ‘ademnood’ raken als we ons omringen met vage praatjes. Dat geldt voor de kerk, maar ook voor de hedendaagse cultuur. Vanheeswijck is daarom geïnteresseerd in mensen – schrijvers, dichters, theologen – die de diepere…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Vijf denkers die het geloof vernieuwen
'Moed, dat is een zachte duw'
'Als tiener dacht ik: ik maak de wederkomst mee – dat geloof ik nog steeds'
‘Het is helemaal rustig in mij’
Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Zonder plekken en rituelen verleren we de taal van thuis
05 juni 2025Als kind had Jan Martijn Abrahamse eerbied voor 'het grote park', of 'het grote meer'. Vandaag, constateert hij, ontbreekt het ons aan ‘grootse’ plekken die ons bestaan houvast geven. "God ontmoet ons niet in het algemeen, maar altijd ergens."

Vijf denkers die het geloof vernieuwen
01 mei 2025De toekomst van het christelijke denken dient zich nu al aan. Welke denkers, schrijvers en theologen bepalen de koers in een tijd van snelle verandering? Een profiel van vijf nieuwe stemmen, "die nu al laten zien hoe het christendom kan klinken als het zich moedig, creatief en eerlijk laat horen".

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...