Vrijheid van meningsuiting als marketing

Zodra een overheid iets doet wat de vrijheid van meningsuiting zou kunnen beperken, wekt dat argwaan. Maar grote internetbedrijven als Amazon, Apple, Meta en Google gebruiken dat grondrecht ook als argument om hun gang te kunnen gaan, zegt Stefan Paas. Moeten we daar niet wat meer argwanend over zijn?

03 oktober 2024 verschenen editie 2024nr08

Vrijheid van meningsuiting is de hoeksteen van democratische samenlevingen. Besluiten worden niet genomen door een vorst of een kleine elite, maar via publiek overleg waaraan zo veel mogelijk mensen kunnen meedoen. Dat betekent niet dat ieders mening evenveel waard is, maar de kracht van een opinie moet blijken in een debat tussen voor- en tegenstanders. John Stuart Mill, een van de meest invloedrijke denkers op dit gebied, schreef dat machthebbers de neiging hebben onwelgevallige opinies te onderdrukken. Dat is schadelijk voor de samenleving, want juist die onderdrukte opinies zouden weleens correct kunnen zijn. Maar ook als ze niet kloppen, is het goed om erover te debatteren, want zo veel mogelijk…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Redenen van het hart
Column

Redenen van het hart

07 november 2024
Bij mij in de wijk is recent een bankje verrezen. Een nogal massief gevaarte. Wat opvalt, is de tekst op de zijkant, gestanst uit roestvrij staal: Delen geeft ruimte.
Felix de Fijter
'Blijf nog even,' zei Stef Bos, 'dit is belangrijk'
Cultuur & geloof Column

'Blijf nog even,' zei Stef Bos, 'dit is belangrijk'

07 november 2024
Als je Nederlanders voor het eerst hoort praten, klinken ze zo boos. Dat zei de Iraans-Nederlandse schrijfster Sholeh Rezazadeh. "Het klinkt echt alsof jullie voortdurend ruziemaken met elkaar. Jullie zien er wel vriendelijk uit hoor, wees niet bang, maar jullie taal is zo hard en grof."
Kees van Ekris
Wij-betalen-de-prijs-voor-het-antisemitisme-van-Europa
Goede gesprekken

'Wij betalen de prijs voor het antisemitisme van Europa'

07 november 2024
Terwijl de oorlog voortwoedt en hoop ver te zoeken is, voelt de gemeenschap van Palestijnse christenen zich steeds meer geïsoleerd, zegt voorganger en theoloog Munther Isaac uit Bethlehem. "Ik wil het nu niet over hoop hebben."
Elizabeth Palmer