Fleming Rutledge: ‘Bedenk deze advent hoe je het kwaad een stevige beuk kunt uitdelen’

De wereld is een slagveld tussen goed en kwaad, zegt de 86-jarige episcopaalse priester Fleming Rutledge. En als we niet oppassen, laten we de tegenstander veel te veel terrein winnen. Met advent realiseren we ons dat het ooit helemaal licht zal zijn, en spannen we ons nu alvast in om zelf een lichtpuntje te zijn.

14 december 2023 – verschenen editie 2023nr10
Vraag-je-deze-advent-eens-af-hoe-je-het-kwaad-een-stevige-beuk-kunt-verkopen beeld Fleming Rutledge

Advent is geen lieflijke tijd waarin je vrolijk door felverlichte warenhuizen loopt. Volgens de New Yorkse Fleming Rutledge is advent in de christelijke traditie juist een periode van duisternis en soberheid. Een seizoen waarin je je extra goed realiseert hoe sterk het kwaad is op deze aarde, en samen dapper probeert om in Gods naam strijders voor het goede te worden. Fleming Rutledge werkt al zo’n vijftig jaar voor de kerk, en heeft dus ook al heel vaak advent gevierd. Zo vaak, dat ze een boek van vierhonderd pagina’s kon uitgeven waarin alleen nog maar een greep uit haar beste adventspreken is opgenomen. Nog altijd is ze zeer actief in…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

34 Ciska
Goede gesprekken

'Waarom denk je dat jij hier zit? Je bent wel gezonden, jochie'

07 juni 2024
Soms raakt Ciska Stark ontmoedigd. Als er in een zondagse dienst nul kinderen naar de kindernevendienst gaan, bijvoorbeeld. "Maar ik geloof genoeg in God om te weten dat er andere wegen zijn. En dat God bezig is. Waarom denk je anders dat jij hier zit?"
Felix de Fijter
54 Mozes
Goede gesprekken Mozes

‘Ik ben nog steeds afhankelijk van de liefde van anderen’

07 juni 2024
Anton Philips beproefde ooit zijn geluk in het bekende familiebedrijf, maar hij zat er totaal niet op zijn plek. Inmiddels is hij met 92 jaar misschien wel de oudste loopbaan- en relatiecoach van Nederland. ‘Mijn angst is dat mensen mij niet aardig vinden.’
Sjoerd Wielenga
60 Levensdagen
Goede gesprekken Levensdagen

‘Ik deed gewoon wat op mijn pad kwam’

07 juni 2024
Kees van Groningen (1943) is praktisch ingesteld en maakte met die insteek ook zijn levenskeuzes. Maar geloofskeuzes zijn niet altijd praktisch van aard en daarmee bepaald niet eenvoudig, ervaart Kees. “Ik geloof dat God ons de ruimte geeft om sommige mysteries te aanvaarden als mysterie.”
Wilfred Hermans