Voorzichtige proeve van hedendaagse mystiek
Het blijft iets wonderlijks, een briefwisseling in boekvorm. Wat moet de lezer, die over de schouders van de briefschrijvers meekijkt, precies met de persoonlijke overdenkingen die op papier staan? Dit gevoel komt ook op bij het lezen van Lekenpraat. Annemiek Schrijver, bekend van onder meer tv-programma De Verwondering, en Hein Stufkens, onder andere dichter en auteur, gaan het gesprek aan over bijbelteksten die de eerste inbrengt.

Het is een zoektocht naar de essentie van wie ze zijn en wat ze geloven, gevoed vanuit hun respectievelijk vrijgemaakt-gereformeerde en rooms-katholieke opvoeding. Het is lastig aanhaken als het gaat over hobby’s of huisdieren of partners. De schrijvers zijn duidelijk bevriend, maar als lezer mis je die vertrouwdheid. Of het boek verder aanspreekt, zal vooral liggen aan de momenten waarop het wel haakt. Als bijvoorbeeld gesproken wordt over ‘de geduchte Joodse woestijngod JHWH’, werkt dat bij mij vooral vervreemdend. De zoektocht naar een minder vastomlijnd geloof sprak wel aan. Eigenlijk is het hele boek een pleidooi om met een open blik naar de werkelijkheid te kijken en daarin sporen van…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Wie ben ik zonder jou?
Dwars door de storm heen geloven in Gods goedheid
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Stap voor stap dichter bij het lijden

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...