Cees Zweistra: ‘Vooruitgangspraatjes hebben hun langste tijd gehad’

Er zit geen principieel verschil tussen mensen die helemaal hun eigen identiteit kiezen op het brede spectrum van gender, en een BBB-stemmer die zich niet aan de stikstofwetgeving wil houden, zegt filosoof Cees Zweistra. "Bij allebei die groepen zie je dezelfde houding: wie ik ben, wat ik ben, dat laat ik door niemand dicteren."

05 oktober 2023 – verschenen editie 2023nr08
Vooruitgangspraatjes-hebben-hun-langste-tijd-gehad beeld Carel Schutte

Sinds een paar jaar hoor je het woord ‘woke’ overal. Niemand lijkt helemaal precies te weten wat het is, maar de term verwijst meestal naar radicale, links-progressieve bewegingen. Je denkt erbij aan genderneutrale toiletten, een regenboogzebrapad en het vervangen van het woord ‘blank’ door het woord ‘wit’. X (het vroegere Twitter) beleeft elke dag wel debatten over ‘woke’, en de ingezondenbrievenrubriek van De Telegraaf ook. Toch krijg je er maar lastig de vinger achter: hoe groot is dat ‘woke’ dan eigenlijk, wat is het nou precies en wat moeten we ermee? Universitair docent filosofie Cees Zweistra publiceerde vorige maand een boek over dit onderwerp: Woke theater. Hoe we ontsnappen uit…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

34 Ciska
Goede gesprekken

'Waarom denk je dat jij hier zit? Je bent wel gezonden, jochie'

07 juni 2024
Soms raakt Ciska Stark ontmoedigd. Als er in een zondagse dienst nul kinderen naar de kindernevendienst gaan, bijvoorbeeld. "Maar ik geloof genoeg in God om te weten dat er andere wegen zijn. En dat God bezig is. Waarom denk je anders dat jij hier zit?"
Felix de Fijter
54 Mozes
Goede gesprekken Mozes

‘Ik ben nog steeds afhankelijk van de liefde van anderen’

07 juni 2024
Anton Philips beproefde ooit zijn geluk in het bekende familiebedrijf, maar hij zat er totaal niet op zijn plek. Inmiddels is hij met 92 jaar misschien wel de oudste loopbaan- en relatiecoach van Nederland. ‘Mijn angst is dat mensen mij niet aardig vinden.’
Sjoerd Wielenga
60 Levensdagen
Goede gesprekken Levensdagen

‘Ik deed gewoon wat op mijn pad kwam’

07 juni 2024
Kees van Groningen (1943) is praktisch ingesteld en maakte met die insteek ook zijn levenskeuzes. Maar geloofskeuzes zijn niet altijd praktisch van aard en daarmee bepaald niet eenvoudig, ervaart Kees. “Ik geloof dat God ons de ruimte geeft om sommige mysteries te aanvaarden als mysterie.”
Wilfred Hermans