Cees Zweistra: ‘Vooruitgangspraatjes hebben hun langste tijd gehad’

Er zit geen principieel verschil tussen mensen die helemaal hun eigen identiteit kiezen op het brede spectrum van gender, en een BBB-stemmer die zich niet aan de stikstofwetgeving wil houden, zegt filosoof Cees Zweistra. "Bij allebei die groepen zie je dezelfde houding: wie ik ben, wat ik ben, dat laat ik door niemand dicteren."

05 oktober 2023 – verschenen editie 2023nr08
Vooruitgangspraatjes-hebben-hun-langste-tijd-gehad beeld Carel Schutte

Sinds een paar jaar hoor je het woord ‘woke’ overal. Niemand lijkt helemaal precies te weten wat het is, maar de term verwijst meestal naar radicale, links-progressieve bewegingen. Je denkt erbij aan genderneutrale toiletten, een regenboogzebrapad en het vervangen van het woord ‘blank’ door het woord ‘wit’. X (het vroegere Twitter) beleeft elke dag wel debatten over ‘woke’, en de ingezondenbrievenrubriek van De Telegraaf ook. Toch krijg je er maar lastig de vinger achter: hoe groot is dat ‘woke’ dan eigenlijk, wat is het nou precies en wat moeten we ermee? Universitair docent filosofie Cees Zweistra publiceerde vorige maand een boek over dit onderwerp: Woke theater. Hoe we ontsnappen uit…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

15 Natascha van Weezel
Goede gesprekken

'Ik word niet meer als Natascha gezien, maar als die Jood'

01 januari 2024
Schrijver en journalist Natascha van Weezel (1986) probeert in het debat over de oorlog in Gaza te pleiten voor vrede en nuance. Maar ze wordt bedreigd, voor kankerzionist uitgemaakt en vrienden van weleer willen haar nu even niet zien. "Zo erg als het nu is, heb ik het nog nooit meegemaakt."
Felix de Fijter
DNR_0031-2
Goede gesprekken

'God zegent ook krimpende kerken. Maar het is soms wel moeilijk om dat te geloven'

01 januari 2024
"Als God niet komt," zegt dominee Hilde Graafland, "als Hij het niet doet, dan gaat het hier ten onder. Wij kunnen de kerk niet hooghouden. God moet het doen. En ik denk ook dat Hij dat kan."
Felix de Fijter
Niemand-zit-te-wachten-op-een-supergenuanceerd-verhaal
Goede gesprekken Mozes

'Niemand zit te wachten op een supergenuanceerd verhaal'

01 januari 2024
Marcel Levi is misschien wel de bekendste dokter van Nederland. Tijdens de coronapandemie zwaaide hij de scepter over ziekenhuizen in Londen. En wie weet wordt hij ooit nog eens volksgezondheidminister. 'Ik zou dat niet ervaren als promotie, meer als corvee.'
Sjoerd Wielenga