Voor Nourio doen de feiten er niet toe, waarheid moet werkbaar zijn

‘Alle religies leiden tot onverdraagzaamheid en fanatisme.’ De Franse succesauteur Philippe Claudel windt er in de Vlaamse krant De Standaard geen doekjes om. In zijn nieuwe roman Schemering gaat hij subtieler met het thema om.

05 oktober 2023 – verschenen editie 2023nr08
Voor-Nourio-doen-de-feiten-er-niet-toe-waarheid-moet-werkbaar-zijn

Negen jaar werkte Claudel aan het boek. Alles van het leven tot nu toe zit erin, zegt hij zelf. Toch kiest hij niet het huidige Frankrijk als decor. Het verhaal speelt in een afgelegen stadje in een ver grensgebied van het keizerrijk. Concreter wordt het niet, of het moet zijn dat iedereen er zich te paard of te voet verplaatst. Op een winteravond, als de eerste sneeuw van een lange winter valt, vinden Lémia en haar broertje het lijk van de plaatselijke pastoor in een steeg achter de kerk. Erg geliefd was de man niet, maar wie heeft er een motief voor de moord? Als politieman Nourio zich over het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith