Voor morele gevoelens hoef je maar in de spiegel te kijken
Adam Smith (1723-1790) is de vader van de moderne economie. Maar economie is meer dan winst- en groeicijfers, blijkt uit Smiths boek De theorie over morele gevoelens. ‘Een pleidooi voor menselijke waardigheid’, vindt Smith-kenner Jabik Veenbaas.

Een reden voor gejuich, dat dit oude boek nu in een moderne vertaling verschijnt?“Ik ben er zeker blij mee, want De theorie over morele gevoelens is een heel bijzonder werk. Smith ontwikkelt een theorie die duidelijk geworteld is in de praktijk. Hier is geen filosoof aan het woord die volkomen abstract redeneert, maar juist een denker die het ontstaan van de menselijke moraal verklaart op basis van scherpe waarnemingen van het echte leven.”Wat is de kernboodschap van Smith, als het gaat om de moraal?“Hij legt uit dat wij onze morele gevoelens vormen op basis van oordelen van anderen. Die maken we ons eigen, we internaliseren die oordelen van anderen. Smith…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Het verhaal van de onbekende oorlog
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Nieuwe woorden voor de ziel. Stefan Paas en Arnold Huijgen over het heil en de hel
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Annemarie Six-Wienen: 'De trouw van God tilt ons boven alles uit'

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?
09 november 2023Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.

Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...