
Voltooid leven en de redelijkheid
Georg Wilhelm Friedrich Hegel had een groot vertrouwen in de macht van de redelijkheid. Hij stond in Tübingen te dansen op de tafel toen de Franse revolutie uitbrak.
Het geloof dat vrijheid en redelijkheid steeds sterker zouden worden in de geschiedenis is hem altijd blijven begeleiden. “Wat redelijk is, is werkelijk, en wat werkelijk is, is redelijk”, luidt een van zijn beroemde uitspraken.De redelijkheid van die uitspraak valt echter te betwijfelen. Na Hegel kwam er bij Schopenhauer, Nietzsche en Freud een denken op dat het centrum van de persoon meer zag in de wil. Niet een wil die het denken volgt – “dit is het beste dus dit ga ik doen” – maar een wil die een eigen, tamelijk blinde macht is waar de rest aan moet gehoorzamen. Je kent het wel: je wilt een kerkdienst overslaan, en…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...