Verzoening in Israël
Onder de grote aantallen Amerikaanse en Nederlandse christenzionisten die Israël bezoeken, zijn er jammer genoeg velen die twee groepen daar links laten liggen: Joden die in Jezus hun Messias vonden en christen-Palestijnen. Toch zouden die toeristen zich als gelovigen juist met hen verbonden moeten voelen.

Dat laatste temeer daar beide bevolkingsgroepen zich vanuit de eigen samenleving gediscrimineerd weten en door bezoek kunnen worden bemoedigd. Twee recent verschenen boeken beschrijven waarover het daarbij gaat in het Joodse Israël en de Arabische Strook van Gaza. Hoe verschillend de leefomstandigheden van Messiasbelijdende Joden en christen-Palestijnen ook zijn, er zijn enkele opvallende overeenkomsten. Tien Messiaanse Joden vertellen vanuit hun sterk verschillende achtergrond dat volksgenoten hen vaak niet langer als Jood beschouwen en soms zelfs zien als verraders. Op zijn beurt beschrijft de voorheen in Gaza-stad wonende baptistenpredikant Hanna Massad de antichristelijke terreur van de extremistische Hamas en Israëlisch onrecht en geweld. Toch zijn beide groepen voluit missionair. Ondanks alle…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...