Vertrouwen op de wetenschap, maar nog net iets meer in Google

Nederlanders hebben veel vertrouwen in de wetenschap. Vooral als het in ons straatje past, dat dan weer wel. De psycholoog en columnist Piet Vroon zei ooit dat mensen zijn stukjes prachtig vonden als de wetenschap zei wat ze toch al vonden, maar dat de stemming snel bekoelde als het botste met hun intuïties.

01 mei 2020 verschenen editie 2020nr04

We hebben er geen probleem mee elke dag te vertrouwen op de wetenschap als we onze smartphone gebruiken of de computer aanzetten. Maar bij de klimaat- en stikstofdiscussie zagen we dat het vertrouwen zomaar omslaat in twijfel als het ons geld gaat kosten. Dan kán het niet waar zijn wat 97% van de klimaatwetenschappers zegtgen, en dan moeten de modellen van het RIVM wel fout zijn. Op dit moment zien we weer zoiets met de coronacrisis. Waar de twijfel aan de wetenschap eerst vooral van de rechterflank kwam, zie je nu hetzelfde bij mensen die indertijd nog afgaven op boeren en klimaatsceptici. De overheid vertrouwt op de adviezen van experts,…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

De mislukte mis
Column

De mislukte mis

04 april 2024
Een herinnering van eind jaren zestig. Mijn ouders zijn naar een feest geweest en rond middernacht komt mijn moeder me een nachtzoen geven. Die avond is ze overstuur. Op het feest liep een als non verklede vrouw rond, in vol ornaat; lange zwarte habijt, witte kap. Ter hoogte van haar buik zat een ...
Vonne van der Meer
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
Column

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?

04 april 2024
Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
Rik Peels
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans