Vertel de waarheid, desnoods met trillende stem

Tot mijn verrassing kreeg ik afgelopen december de Spaanprijs uitgereikt. Een prijs voor iemand die de christelijke boodschap op een unieke manier heeft overgebracht op een groot publiek. Hij is vernoemd naar Jan Spaan (1900-1969), een journalist die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het verzet betrokken was.

03 februari 2022 verschenen editie 2022nr01

Dat deze prijs geworteld is in verzet tegen tirannie en onrecht, maakt het voor mij heel waardevol. Mijn eerste gedachte was dan ook om de prijs op te dragen aan bepaalde groepen en individuen die in deze wereld te maken krijgen met onrecht. Wat begon als een eenvoudig voornemen, evolueerde in een ingewikkelde vraag: waar moest ik beginnen? Want zelfs decennia na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de dood van Jan Spaan, zijn er helaas nog steeds veel onrechtvaardigheden in de wereld die moeten worden aangepakt en bestreden. Moet ik beginnen bij de miljoenen vluchtelingen en staatlozen die nu vastzitten in kampen terwijl hun hoop gebroken is en…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter