Verschillen? Wat dacht je. Je komt bij elkaar met baptisten en oudgereformeerden! Laat het allemaal maar gebeuren

Dominee Gerrit de Fijter (73) trekt sinds tien jaar de kerkelijke eenheidsbeweging Nationale Synode. Zijn drijfveer? Het behoud van 'het getuigenis van het Evangelie' in Nederland. Collega-theoloog Alain Verheij (30) zoekt 'm op met de vraag: is het instituut kerk daarvoor nu werkelijk zo relevant?

05 april 2019 – verschenen editie 2019nr04
Verschillen-Wat-dacht-je.-Je-komt-bij-elkaar-met-baptisten-en-oudgereformeerden-Laat-het-allemaal-maar-gebeuren beeld Ne Nieuwe Koers

In 2009 verenigden protestantse gelovigen van uiteenlopende gezindten – van remonstranten tot gergemmers, van vrijgemaakten tot pinksterchristenen – zich in de interkerkelijke stichting Nationale Synode. Op persoonlijke titel spraken ze hun onderlinge verbondenheid uit, presenteerden een nieuwe, gezamenlijke credotekst en porden sindsdien herhaaldelijk in het vuurtje van de kerkelijke oecumene. Drie grote bijeenkomsten in synodestad Dordrecht waren het resultaat, maar het hoogtepunt met nog komen. Op 29 mei tekenen vertegenwoordigers van tientallen geloofsgemeenschappen in Dordrecht een ‘Verklaring van verbondenheid’. Daarna zit het werk van de stichting erop, en moeten de officiële kerken en geloofsgemeenschappen het oecumenische stokje overnemen. In zijn huis in het zonovergoten Kampen, vanouds een protestantse theologenstad, ontmoet…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

8 Vrede op aarde
Theologie & filosofie

Vrede op aarde, maar hoe dan?

05 september 2024
Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Arie Kok
24 JMA
Theologie & filosofie

Wat is nog heilig in deze stomme wereld?

11 juli 2024
Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Arie Kok
54 Theologie groot Peels
Theologie & filosofie Boeken

Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden

11 juli 2024
Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.
Jan Scheele-Goedhart