Verrassing zonder glimlach

Er zijn romans die uitstekend zijn geschreven, maar waarbij je je na een bladzijde of vijftig toch afvraagt: waarom zou ik eigenlijk doorlezen? Tegenover de mooie zinnen staat dan bijvoorbeeld een deprimerende sfeer, of het lukt maar niet om een beetje van de personages te gaan houden.

07 maart 2024 – verschenen editie 2024nr02
Verrassing-zonder-glimlach

Nu in november van Josephine Johnson is zo’n roman. Het verscheen voor het eerst in 1934 en leverde de toen nog maar 24-jarige schrijfster meteen de prestigieuze Pulitzerprijs op. Na negentig jaar is er een Nederlandse vertaling uitgekomen van deze ‘vergeten klassieker’, waarin twintiger Margret Haldmarne terugkijkt op de jaren die zij met haar ouders en twee zussen heeft doorgebracht in het Amerikaanse Midwesten. Door de economische crisis van de jaren dertig heeft haar vader zijn baan in de stad verloren. Daarom keert het gezin terug naar de verwaarloosde familieboerderij, zodat ze in ieder geval hun eigen voedsel kunnen verbouwen. Maar het zit de Haldmarnes niet mee. Ze krijgen te…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter