Verlangen naar zelfstandigheid in een wereld die liever gehoorzame vrouwen ziet
Op een afgelegen boerderij in de Kaapkolonie groeien twee zussen op in de schaduw van een strikte victoriaanse moraal. De een zoekt zelfstandigheid, schrijft Olive Schreiner in Van man tot man, de ander wordt genadeloos veroordeeld om een misstap die een man wél zou worden vergeven.

Behalve schrijfster was Olive Schreiner activiste, die in het Zuid-Afrika van de grote trek en de Boerenoorlogen opkwam voor de rechten van vrouwen, zwarten en kleurlingen. Haar magnum opus Van man tot man moest daarvan getuigen, maar dat boek kreeg ze nooit af. Na haar dood in 1920 verzamelde haar man de fragmenten en liet ze uitgeven. Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee bewerkte het boek en maakte het af. Op een afgelegen boerderij in de Kaapkolonie groeien de zussen Rebekah en Bertie op. Rebekah is intelligent, leest veel en werkt aan innovaties op de boerderij. Bertie is vijf jaar jonger en meer het praktische type, maar mooi en aantrekkelijk voor de mannen…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Wie ben ik zonder jou?
Dwars door de storm heen geloven in Gods goedheid
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...