Verlangen naar een zondebok moet je altijd onderdrukken
Afrekencultuur, achterdocht en populisme – ze lijken de samenleving van vandaag helemaal in hun greep te hebben. Arnon Grunberg kijkt ernaar als een getuige, een ‘minnaar van zondaars’, stelt hij in zijn nieuwe boek. Een motief dat hij herkent bij de Mensenzoon. “Het schamele omarmen, dat is zijn revolutie.”
Afgelopen maand werd Arnon Grunberg vijftig, en meteen is er weer een nieuw boek: Slachters en psychiaters. Een bijna vuistdikke verzameling met reportages uit grofweg de laatste tien jaar. Grunberg laat zich hier kennen als een echte deelnemer, die graag embedded te werk gaat: bij zijn zus in Dolev, op de Westelijke Jordaanoever, bij Amerikaanse mannen die in Oekraïne een bruid zoeken, in slachterijen en op psychiatrische afdelingen. Hij heeft er kennelijk tijd voor, uitgebreide reportages te maken, naast zijn vele andere schrijfwerk: de romans natuurlijk, maar ook columns, essays en noem maar op. Is dat allemaal energie van het type ‘heilige noodzaak’? “Daarover kun je niet zonder enige ironie…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken
Jutta en Detlef maken deel uit van de Bruderhof: 'Geef alles op. Echt alles'
03 oktober 2024Aan de rand van het dorpje Darvell, met uitzicht op de glooiende hellingen van Sussex, zit Jutta Manke (72) in haar tuintje met zelfgebakken appeltaart. Haar man Detlef (75) komt schuifelend de koffie brengen. Hij is ernstig ziek, en daarom wonen ze hier aan de rand van de gemeenschap, in een ...
Rinke Verkerk: 'God is al die tijd ongewapend gebleven'
03 oktober 2024Misschien was het in haar hele leven wel de grootste daad van vertrouwen, zegt journalist Rinke Verkerk, dat ze God al haar wantrouwen en woede voor de voeten heeft gegooid.
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
03 oktober 2024Oud-burgemeester, oud-minister en VVD-mastodont Ivo Opstelten trad dit jaar officieel toe tot de kerk. 'Sommigen zeiden: "Je bent knettergek om dat op je tachtigste nog te doen." Ik zei: "Nou, dan ben ik maar knettergek."'