Verheven, maar nooit bedompte ceremoniële sferen

Ondanks streamingopties verschijnen nog vele fysieke cd’s maar een originele insteek blijkt lastig. Ensemble InALTo, dat zich toelegt op de dialoog tussen vocaal en instrumentaal, vond er eentje: Passages belicht hoe blaasinstrumenten in Duitse barokmuziek menselijke overgangsriten omlijsten.

15 december 2022 – verschenen editie 2022nr10
Verheven-maar-nooit-bedompte-ceremoniele-sferen

Los van evidente militaire links, fascineert het verband tussen (koper)blazers en onkenbare werelden. Antieke beschavingen associeerden de onderwereld met deze stokoude instrumenten, die in een ultiem toekomstvisioen als bazuinen het Laatste Oordeel inluiden. Ter wereld komen geldt als vreugdevolle overgang dus klinkt hier via heerlijk schallende zinken (gekromde houtblazers) en dito stemmen hoe componist Johann Georg Ahle de geboorte van een latere keizer vierde. Het merendeel van de bijeengebrachte composities wijdt zich echter aan de, tenminste voor achterblijvers, droeve transitie naar de dood. Diepe snaren raakt Fili mi Absalon van Heinrich Schütz, waarin bas Geoffroy Buffière als koning David samen met vier trombones zijn opstandige zoon betreurt. Sopraan Alice Foccroulle…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith