Verheven, maar nooit bedompte ceremoniële sferen
Ondanks streamingopties verschijnen nog vele fysieke cd’s maar een originele insteek blijkt lastig. Ensemble InALTo, dat zich toelegt op de dialoog tussen vocaal en instrumentaal, vond er eentje: Passages belicht hoe blaasinstrumenten in Duitse barokmuziek menselijke overgangsriten omlijsten.

Los van evidente militaire links, fascineert het verband tussen (koper)blazers en onkenbare werelden. Antieke beschavingen associeerden de onderwereld met deze stokoude instrumenten, die in een ultiem toekomstvisioen als bazuinen het Laatste Oordeel inluiden. Ter wereld komen geldt als vreugdevolle overgang dus klinkt hier via heerlijk schallende zinken (gekromde houtblazers) en dito stemmen hoe componist Johann Georg Ahle de geboorte van een latere keizer vierde. Het merendeel van de bijeengebrachte composities wijdt zich echter aan de, tenminste voor achterblijvers, droeve transitie naar de dood. Diepe snaren raakt Fili mi Absalon van Heinrich Schütz, waarin bas Geoffroy Buffière als koning David samen met vier trombones zijn opstandige zoon betreurt. Sopraan Alice Foccroulle…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Vijf denkers die het geloof vernieuwen
'Moed, dat is een zachte duw'
'Als tiener dacht ik: ik maak de wederkomst mee – dat geloof ik nog steeds'
‘Het is helemaal rustig in mij’
Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?

‘Het is helemaal rustig in mij’
01 mei 2025Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort
03 april 2025In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...