Verentooi

Verkiezingsdag. In de ochtendkrant lees ik een stuk dat niets met de Tweede Kamerverkiezingen te maken heeft, maar alles met een keuze.

01 februari 2024 verschenen editie 2024nr01

De Canadese Buffy Sainte-Marie (82) is volgens onderzoeksjournalisten niet wie zij al een leven lang beweert te zijn, maar een pretendian. Iemand die pretends to be Indian. Het bewijs is een geboortecertificaat: geboren in Boston als wit kindje van witte ouders. Dat weerspreekt de talloze interviews die de zangeres gegeven heeft. Daarin ‘gelooft ze’ van inheems-Canadese komaf te zijn, en geadopteerd door een blank ouderpaar. Maar het heeft er alle schijn van dat het precies andersom was. Aan het begin van haar carrière heeft ze een inheemse afkomst aangenomen. Een begenadigd zangeres, en een talentvol actrice die zich volledig met haar rol identificeerde. Ze trad vaak op met een veer…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith