Verandert het beeld Gods in een machine?

De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan zó snel, dat techprominenten uit de hele wereld onlangs pleitten voor een pauze. Begrijpelijk, want de nieuwe technologie roept ethische en levensbeschouwelijke vragen op, signaleert 'AI-theoloog' Jack Esselink. "Het oeroude christelijke mensbeeld biedt helderheid te midden van de onrustige wereld van AI."

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
Verandert-het-beeld-Gods-in-een-machine We vroegen ChatGPT of AI ons godsbeeld verandert. Het antwoord voerden we in in DALL-E, dat deze visuele vertaalslag maakte. beeld DALL-E

Kunstmatige intelligentie (vaak afgekort naar het Engelse AI) omvat technologieën die taken kunnen uitvoeren die menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, redeneren, probleemoplossing en patroonherkenning. AI heeft het potentieel om ons leven te verbeteren, maar kan ook leiden tot banenverlies, verminderde menselijke vaardigheden en privacy- en veiligheidsproblemen. Om ervoor te zorgen dat de voordelen van AI op een verantwoorde manier worden benut, is het belangrijk om de ontwikkeling van AI te begeleiden met ethische richtlijnen en regulering. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat deze technologie onze samenleving ten goede komt en bijdraagt aan de verbetering van de menselijke levenskwaliteit. Bovenstaande alinea is niet door mij geschreven, maar door de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Wat-doen-we-met-de-megakerk-en-wat-doet-de-megakerk-met-ons
Theologie & filosofie

Wat doen we met de megakerk en wat doet de megakerk met ons?

07 maart 2024
Als tiener verruilde Alain Verheij de PKN-gemeente waar hij met zijn gezin naartoe ging voor een evangelische megakerk. Nu staat hij als predikant aan de andere kant van die leegloop. Wat is de aantrekkingskracht van de megakerk, en is het erg dat ze vooral bezoekers uit andere kerken trekken?
Alain Verheij
11 15 Paas Huijgen
Theologie & filosofie

Nieuwe woorden voor de ziel. Stefan Paas en Arnold Huijgen over het heil en de hel

05 maart 2024
Heil en hel, het zijn klassieke begrippen. Maar weten we er nog raad mee? Arnold Huijgen en Stefan Paas zochten beiden naar nieuwe woorden voor deze tijd. Een tweegesprek over hun beider boeken.
Arie Kok