Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?

Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.

04 april 2024 verschenen editie 2024nr03

In het publiek bevonden zich gevangenisdirecteuren en mensen van de veiligheidsdiensten, maar het merendeel was islamitisch geestelijk verzorger in een van de Nederlandse penitentiaire inrichtingen. Iedereen zat aan tafels die gedekt waren voor de iftar, de maaltijd die tijdens de vastenperiode na zonsondergang wordt gebruikt. Die zonsondergang zou overigens nog tweeënhalf uur op zich laten wachten. Aan mij ondertussen de lastige taak iedereen bij de les te houden met een verhaal over hoe filosofie en theologie ons kunnen helpen om radicalisering beter te begrijpen. Lastig of in ieder geval uitdagend, zo had ik gedacht. Het tegendeel bleek waar: het vasten leidde eerder tot grote concentratie, eensgezindheid en herkenning. En de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter