
Van Great Britain naar Little England?
Het Verenigd Koninkrijk heeft er moeite mee zijn plaats in de wereld te vinden. Nigel Farage, voormalig leider van de UK Independence Party, wist het nog wel. Zijn British exit (Brexit) was naar binnen gericht en isolationistisch. Premier Boris Johnson daarentegen wil zijn straks van de Europese Unie onafhankelijke land nog wel degelijk een internationale rol laten vervullen. Maar is de wereld nog erg geïnteresseerd in de Britten? Hun staat beweegt zich in de richting van een Little England.

Eind negentiende eeuw was dat anders. Toen was er sprake van een politieke macht zoals die er na het Romeinse Rijk niet was geweest, één waarin de zon nooit onderging. Als eilandmogendheid voelden de Britten zich veilig. Omdat zij voor hun grondstoffen echter van anderen afhankelijk waren, zorgden zij ervoor dat hun koloniale invloed tot aan de uithoeken van de aarde reikte. In de twintigste eeuw maakten wereldoorlogen en dekolonisatie daaraan een einde. De Duitse Luftwaffe maakte duidelijk dat open water geen beveiliging meer bood. Zonder hulp van anderen kon Londen tegenover nazisme en communisme de eigen veiligheid niet meer garanderen. De Verenigde Staten namen Engelands rol van wereldmacht over, waar de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
09 november 2023Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?

Op de drempel
09 november 2023Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
09 november 2023Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...