
Van Great Britain naar Little England?
Het Verenigd Koninkrijk heeft er moeite mee zijn plaats in de wereld te vinden. Nigel Farage, voormalig leider van de UK Independence Party, wist het nog wel. Zijn British exit (Brexit) was naar binnen gericht en isolationistisch. Premier Boris Johnson daarentegen wil zijn straks van de Europese Unie onafhankelijke land nog wel degelijk een internationale rol laten vervullen. Maar is de wereld nog erg geïnteresseerd in de Britten? Hun staat beweegt zich in de richting van een Little England.

Eind negentiende eeuw was dat anders. Toen was er sprake van een politieke macht zoals die er na het Romeinse Rijk niet was geweest, één waarin de zon nooit onderging. Als eilandmogendheid voelden de Britten zich veilig. Omdat zij voor hun grondstoffen echter van anderen afhankelijk waren, zorgden zij ervoor dat hun koloniale invloed tot aan de uithoeken van de aarde reikte. In de twintigste eeuw maakten wereldoorlogen en dekolonisatie daaraan een einde. De Duitse Luftwaffe maakte duidelijk dat open water geen beveiliging meer bood. Zonder hulp van anderen kon Londen tegenover nazisme en communisme de eigen veiligheid niet meer garanderen. De Verenigde Staten namen Engelands rol van wereldmacht over, waar de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

‘Het is helemaal rustig in mij’
01 mei 2025Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort
03 april 2025In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...