Van Goghs gedachtewereld blijft verrassen

Van Gogh zocht naar kunst die ons optilt uit de eenzaamheid en verbindt met iets groters dan wijzelf. Een nieuwe bundeling van zijn brieven brengt hoop en troost samen met de bedroefde ziel.

04 november 2020 – verschenen editie 2020nr09
Van-Goghs-gedachtewereld-blijft-verrassen Van Goghs gedachtewereld blijft verrassen

Dit lijkt een erg sombere boektitel: Troost voor bedroefde harten. Gaat dit echt over de schilder van die beroemde, knalgele zonnebloemen? Deze boektitel is precies in de roos, moet je zeggen. En die zonnebloemen passen daar naadloos bij. Kleurenpracht is niet iets wat op zichzelf staat in het oeuvre van Van Gogh: geen biologische toevalligheid. De uitbundigheid in de natuur communiceert met hemzelf, met de wereld waarin hij zich aantreft, met zijn innerlijk en dus ook met zijn bedroefde ziel. Troost was een kernmoment in de beleving van Vincent van Gogh (1853-1890). Kijk maar naar zijn beroemde schilderij ‘De aardappeleters’. Het tafereel met die ruwe en aanraakbare arme mensen rond…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg
De democratie heeft ons geloof nodig
Column

De democratie heeft ons geloof nodig

06 februari 2025
Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.
Rik Peels
Pleidooi-tegen-verdinglijking
Goede gesprekken

Wie ben ik zonder jou?

06 februari 2025
In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...
Alain Verheij