Van Ethiopië tot China; de talloze gedaanten van de Bijbel
De Bijbel wordt telkens weer opnieuw ontdekt. In De Bijbel. Een wereldgeschiedenis laat Bruce Gordon, hoogleraar kerkgeschiedenis aan Yale en befaamd Reformatiekenner, zien dat de Schrift zich de eeuwen door heeft aangepast aan de tijd en cultuur waarin ze gelezen, gezien en gehoord werd.
Waar gaat dit boek over? De Bijbel. Een wereldgeschiedenis is niet een geschiedenis van hoe we aan de Bijbel zijn gekomen. Het is eerder een boek over het gebruik van de Bijbel – wereldwijd – in de afgelopen tweeduizend jaar. Om met de woorden van Bruce Gordon te spreken: ‘Dit boek heet een geschiedenis, nu net omdat dat is wat we hebben – de geschiedenis van een Bijbel die zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld en ontelbare vormen kreeg in verschillende gemeenschappen en culturen. Daarom kun je de Bijbel zien als een boek in ballingschap, een vluchteling die op vele kusten is aangespoeld’ (p. 13). Die gemeenschappen…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
De weg kwijt in het Israël-Palestinaconflict? Dit moet je weten
'Is de kloof in de kerk nog te dichten? Misschien niet'
‘Soms zit ik live een preek te factchecken’
Van de vrijzinnige Kuitert kunnen we allemaal leren
De mislukte mis
04 april 2024Een herinnering van eind jaren zestig. Mijn ouders zijn naar een feest geweest en rond middernacht komt mijn moeder me een nachtzoen geven. Die avond is ze overstuur. Op het feest liep een als non verklede vrouw rond, in vol ornaat; lange zwarte habijt, witte kap. Ter hoogte van haar buik zat een ...
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?