Van der Woud lezen ontnuchtert

In de tweede helft van de negentiende eeuw veranderden de vieze, lawaaiige steden in rap tempo in de moderne samenleving van nu. Dat vroeg ook veel van de politiek en de rechtsstaat. De parallel met onze tijd, waarin het systeem opnieuw in zijn voegen kraakt, is onmisbaar.

04 april 2024 – verschenen editie 2024nr03
Van-der-Woud-lezen-ontnuchtert

‘Rond 1850 ontstond een nieuwe wereld’, schrijft Auke van der Woud halverwege zijn nieuwe boek De steden, de mensen. Nederland 1850-1900. In een boeiend betoog, opgebouwd uit compacte hoofdstukken die ingeleid worden met sprekende (portret)foto’s, schetst Van der Woud een beeld van het ontstaan van de moderne samenleving. De emeritus hoogleraar (1947) heeft een fascinatie voor de ontwikkeling van ons land, hij schreef er al meerdere boeken over. In De steden, de mensen concentreert hij zich op de stedelijke samenleving, waar de moderne samenleving het eerst zichtbaar werd. Een ontwikkeling die volgens Van der Woud mede mogelijk is gemaakt door de Grondwet van Thorbecke uit 1848, en vooral door de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter