Van der Woud lezen ontnuchtert
In de tweede helft van de negentiende eeuw veranderden de vieze, lawaaiige steden in rap tempo in de moderne samenleving van nu. Dat vroeg ook veel van de politiek en de rechtsstaat. De parallel met onze tijd, waarin het systeem opnieuw in zijn voegen kraakt, is onmisbaar.
‘Rond 1850 ontstond een nieuwe wereld’, schrijft Auke van der Woud halverwege zijn nieuwe boek De steden, de mensen. Nederland 1850-1900. In een boeiend betoog, opgebouwd uit compacte hoofdstukken die ingeleid worden met sprekende (portret)foto’s, schetst Van der Woud een beeld van het ontstaan van de moderne samenleving. De emeritus hoogleraar (1947) heeft een fascinatie voor de ontwikkeling van ons land, hij schreef er al meerdere boeken over. In De steden, de mensen concentreert hij zich op de stedelijke samenleving, waar de moderne samenleving het eerst zichtbaar werd. Een ontwikkeling die volgens Van der Woud mede mogelijk is gemaakt door de Grondwet van Thorbecke uit 1848, en vooral door de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem
Het begint allemaal met ontvankelijkheid
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Jezus is een Jood
12 december 2024In mijn gemeente ben ik bezig met het veelgeprezen Thora-commentaar van de voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Jonathan Sacks. Een vreselijk boeiend commentaar, omdat hij de Thora leest als blauwdruk voor een rechtvaardige, moderne samenleving. Daarom kan hij ook op een zinvolle manier in ...
Wie zich overgeeft, is voor altijd een landverrader
12 december 2024Sana Valiulina is de verrassing van het afgelopen seizoen van Zomergasten. Haar verhaal maakt diepe indruk, en veel kijkers vragen zich af wie deze Nederlandssprekende auteur met Russische tongval eigenlijk is.
Shakespeare en Caravaggio in het wijnlokaal
12 december 2024Tomas Lieske brengt in Wij van de Ripetta de hoofdpersonen van een schilderij van Caravaggio tot leven. Niet altijd overtuigend, maar wel creatief en met verbeeldingskracht.