Van bijna niets naar alles

Bestaat hij nog, de echte huwelijksnacht? In de moderne literatuur is het doorgaans eerst het bed en ergens aan het eind pas de tafel.

15 juni 2023 verschenen editie 2023nr05

Laatst herlas ik Aan Chesil Beach van Ian McEwan, een klein boekje over dat heikele onderwerp: dé nacht waarin het moet gaan gebeuren. Het speelt in 1961. Terwijl buiten de branding ruisend over het kiezelstrand spoelt, bereiden Florence en Edward zich achter het openstaande hotelkamerraam met een etentje voor op hun eerste keer. ‘Ze waren jong, welopgevoed, en nog allebei maagd op deze avond voor hun huwelijksnacht, en ze leefden in een tijd dat een gesprek over seksuele problemen ronduit onmogelijk was.’ Eerst de tafel, dan het bed. Ik zal geen spoilers geven, alleen dit: de seks tussen die twee wordt een grote deceptie. Standsverschillen hadden als donkere wolken boven…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter