Uiteenlopende denkers stellen de boel op scherp

Wat is de ‘staat van de wereld’? Waar liggen de zorgen en wat zijn de idealen nog die nu tellen? Alicja Gescinska, Pools-Vlaams filosofe en schrijfster, kreeg van het tijdschrift Newsweek Belgium in 2019 de opdracht om grote interviews te maken met mensen die wat te vertellen hebben.

03 februari 2022 – verschenen editie 2022nr01
Uiteenlopende-denkers-stellen-de-boel-op-scherp

De opbrengst daarvan – gesprekken met o.a. Roger Scruton, Michael Ignatieff, Theodore Dalrymple, Susan Neiman, Peter Singer en één Nederlander: Geert Mak – is samengebracht in het boek Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen. Gescinska is een open en geïnteresseerde gesprekspartner, bij wie de geïnterviewden goed hun verhaal kunnen doen. Die verhalen zijn behoorlijk uiteenlopend, wat natuurlijk leuk is, want het stelt kwesties op scherp. Zo stelt de rechtsfilosoof Robert P. George dat het post-truth-tijdperk mede gevolg is van de ijver van linkse intellectuelen, die ‘propageerden dat er geen waarheid is’ en nu ‘huilen dat Trump geen eerbied heeft voor de objectieve realiteit’. Dat is toch wel een…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter