Uiteenlopende denkers stellen de boel op scherp

Wat is de ‘staat van de wereld’? Waar liggen de zorgen en wat zijn de idealen nog die nu tellen? Alicja Gescinska, Pools-Vlaams filosofe en schrijfster, kreeg van het tijdschrift Newsweek Belgium in 2019 de opdracht om grote interviews te maken met mensen die wat te vertellen hebben.

03 februari 2022 – verschenen editie 2022nr01
Uiteenlopende-denkers-stellen-de-boel-op-scherp

De opbrengst daarvan – gesprekken met o.a. Roger Scruton, Michael Ignatieff, Theodore Dalrymple, Susan Neiman, Peter Singer en één Nederlander: Geert Mak – is samengebracht in het boek Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen. Gescinska is een open en geïnteresseerde gesprekspartner, bij wie de geïnterviewden goed hun verhaal kunnen doen. Die verhalen zijn behoorlijk uiteenlopend, wat natuurlijk leuk is, want het stelt kwesties op scherp. Zo stelt de rechtsfilosoof Robert P. George dat het post-truth-tijdperk mede gevolg is van de ijver van linkse intellectuelen, die ‘propageerden dat er geen waarheid is’ en nu ‘huilen dat Trump geen eerbied heeft voor de objectieve realiteit’. Dat is toch wel een…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Road to anxienty- 2-Albertus Vembrianto kopie 2
Nederlandse politiek

Zij kregen nooit excuses van ons

06 februari 2025
Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...
Aad Kamsteeg
De democratie heeft ons geloof nodig
Column

De democratie heeft ons geloof nodig

06 februari 2025
Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.
Rik Peels
Pleidooi-tegen-verdinglijking
Goede gesprekken

Wie ben ik zonder jou?

06 februari 2025
In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...
Alain Verheij