
Tweedrachtzaaiers en bruggenbouwers
21 maart is door de Verenigde Naties vastgesteld als Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie. Voor mij aanleiding om op dit onderwerp eens wat dieper in te steken. We leven, wat mij betreft, namelijk in cruciale tijden. Antisemitisme en islamofobie nemen toe en vreemdelingenhaat en geweldplegingen doen zich steeds vaker en steeds zichtbaarder voor.
Tot voor kort lazen we over dergelijke toestanden in geschiedenisboeken, anno 2020 lijkt het alsof we leven te midden van de geschiedenis zelf. Zowel mainstream als sociale media zijn bovendien in hoog tempo polariserende factoren geworden, vaak net zo verdeeld als hun publiek. De retoriek van ‘wij tegen zij’, zelfs onder godsdienstige mensen, gaat erin als klokspijs en zodra de media hun zegje hebben gedaan, steekt radicalisering onder de verschillende groeperingen nog weer sterker de kop op. Daarbij gaan in iedere groep twee stemmen op. De stem van hen die tweedracht zaaien en de stem van hen die vrede stichten. Wie tweedracht zaait, wijst met de beschuldigende vinger naar de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?

Hoeveel verschil zit er straks nog tussen jou en je virtuele zelf?
09 juni 2022Is digitale technologie, van Zoom tot Google Glass, alleen maar een hulpmiddel, om het leven gemakkelijker te maken? Nee, zegt Nolen Gertz, al die technologie gaat in ons brein zitten, en verschraalt onze ervaring. “Ik ben een dystopische pessimist”, geeft hij toe, maar: “Ik vertel alleen wat ...

De bruid uit Rome, deel 11: Opdat zij allen één zijn
09 juni 2022In de serie Christus’ bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de elfde aflevering van ‘de bruid uit ...

Technologie pakt mijn vrijheid af, en ik wil 'm terug
09 juni 2022Tot zijn schrik ontdekte Felix de Fijter dat hij gemiddeld 134 keer per dag naar z'n smartphone grijpt. Waarom staan we toe dat technologie ons leven steeds verder overneemt, vraagt hij zich af. En komen we er ooit nog van af?