Turkije: islamisering mislukt

Het beeld klopt niet, zegt Rob Vreeken in zijn nieuwe boek, Een heidens karwei. Mochten we denken dat de Turkse samenleving onder druk van de conservatieve moslim Recep Tayyip Erdogan (1954) islamiseert, dan hebben we het mis.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
Turkije-islamisering-mislukt

Vreeken is sinds 2014 voor de Volkskrant nauw bij Turkije betrokken, en publiceerde ook eerder al over de spanning tussen religie en moderniteit in de moslimwereld, zoals in Baas in eigen boerka (2010). Zijn nieuwe boek, over Turkije, straalt deskundigheid uit, zeker ook waar het over Erdogan gaat. Als populistische democraat wil deze president via een meerderheid van de helft plus één anderen zijn wil opleggen. Op 14 mei a.s. zijn er weer verkiezingen. Maar Erdogan kan niet alles. Typerend is de situatie op het Taksimplein in Istanboel. In 2021 opende Erdogan daar trots een 21 meter hoge moskee. Pal ertegenover staat echter het Monument van de Republiek. De beeldengroep…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter