‘Troosten is makkelijk, alleen denken we dat het moeilijk is’

 

Je kunt iemand niet missen, je wilt iemand niet missen, maar het moet. Hella van der Wijst, bekend van de tv-programma’s De Wandeling en Ik mis je, schreef een boek over troost. Wat moet je wel of juist niet doen of zeggen als iemand een dierbare verliest?

01 maart 2019 – verschenen editie 2019nr02
Troosten-is-makkelijk-alleen-denken-we-dat-het-moeilijk-is beeld Ruben Timman / EO

Twee koffie. De ober serveert de kopjes op ons tafeltje in een Hilversums etablissement. De link is snel gelegd naar de aanvankelijke titel van het programma ‘Ik mis je’ dat Hella van der Wijst voor de Evangelische Omroep presenteert: Bakkie Troost. “Veel mensen vonden dat een betere naam”, zegt de presentatrice. “’Ik mis je’ is zwaarder, maar past meer in een breder platform van de EO. Een bakkie troost geeft juist letterlijk de lucht die ik probeer te zoeken in de gesprekken. Daarom schenken we in het programma nog steeds koffie. Heel laagdrempelig stap je daarmee een gesprek in, dat vaak best heftig is. Letterlijk drinken mensen ook veel bakkies…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

34 Ciska
Goede gesprekken

'Waarom denk je dat jij hier zit? Je bent wel gezonden, jochie'

07 juni 2024
Soms raakt Ciska Stark ontmoedigd. Als er in een zondagse dienst nul kinderen naar de kindernevendienst gaan, bijvoorbeeld. "Maar ik geloof genoeg in God om te weten dat er andere wegen zijn. En dat God bezig is. Waarom denk je anders dat jij hier zit?"
Felix de Fijter
54 Mozes
Goede gesprekken Mozes

‘Ik ben nog steeds afhankelijk van de liefde van anderen’

07 juni 2024
Anton Philips beproefde ooit zijn geluk in het bekende familiebedrijf, maar hij zat er totaal niet op zijn plek. Inmiddels is hij met 92 jaar misschien wel de oudste loopbaan- en relatiecoach van Nederland. ‘Mijn angst is dat mensen mij niet aardig vinden.’
Sjoerd Wielenga
60 Levensdagen
Goede gesprekken Levensdagen

‘Ik deed gewoon wat op mijn pad kwam’

07 juni 2024
Kees van Groningen (1943) is praktisch ingesteld en maakte met die insteek ook zijn levenskeuzes. Maar geloofskeuzes zijn niet altijd praktisch van aard en daarmee bepaald niet eenvoudig, ervaart Kees. “Ik geloof dat God ons de ruimte geeft om sommige mysteries te aanvaarden als mysterie.”
Wilfred Hermans