Tieners gevangen in de TikTok-tornado

Terwijl social media dag na dag een nieuw venster openen naar een wereld vol perfecte plaatjes en eindeloze mogelijkheden, gaat het met de jongere generatie steeds slechter. De impact van social media op de mentale gezondheid en geloofsbeleving van de jongere generatie is complex, en wordt nog ingewikkelder door het verslavende algoritme van TikTok. Hoe verandert deze digitale realiteit de manier waarop jongeren hun geloof vormgeven en hun identiteit ontwikkelen? We duiken diep in de complexe interactie tussen schermtijd, geloof en wereldbeeld, en hoe kerken en ouders hun rol kunnen spelen in de navigatie door deze digitale jungle.

31 augustus 2023 – verschenen editie 2023nr07
DNK 07-2023-online kopie beeld TikTok

Wat doet het met je als je meer dan acht uur per dag op het scherm van je smartphone staart? TikTok-video’s, mooie plaatjes op Instagram, een Snap-streak met je bestie, honderden appjes en een paar vlogs op YouTube. Tieners draaien er hun hand niet voor om. Praktisch allemaal hebben ze een smartphone en gebruiken ze minstens één socialmediaplatform. Met de opkomst van social media, komen ook de problemen waar de jeugd van tegenwoordig mee worstelt. Onderzoek na onderzoek laat zien dat jongeren van nu in slechts een paar jaar tijd steeds vaker depressief zijn, slaapproblemen hebben, eetstoornissen, mentale gezondheidsproblemen ontwikkelen, met angststoornissen en concentratieproblemen kampen, en met zelfdodingsgedachten rondlopen. Lees…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga