Tieners gevangen in de TikTok-tornado

Terwijl social media dag na dag een nieuw venster openen naar een wereld vol perfecte plaatjes en eindeloze mogelijkheden, gaat het met de jongere generatie steeds slechter. De impact van social media op de mentale gezondheid en geloofsbeleving van de jongere generatie is complex, en wordt nog ingewikkelder door het verslavende algoritme van TikTok. Hoe verandert deze digitale realiteit de manier waarop jongeren hun geloof vormgeven en hun identiteit ontwikkelen? We duiken diep in de complexe interactie tussen schermtijd, geloof en wereldbeeld, en hoe kerken en ouders hun rol kunnen spelen in de navigatie door deze digitale jungle.

31 augustus 2023 – verschenen editie 2023nr07
DNK 07-2023-online kopie beeld TikTok

Wat doet het met je als je meer dan acht uur per dag op het scherm van je smartphone staart? TikTok-video’s, mooie plaatjes op Instagram, een Snap-streak met je bestie, honderden appjes en een paar vlogs op YouTube. Tieners draaien er hun hand niet voor om. Praktisch allemaal hebben ze een smartphone en gebruiken ze minstens één socialmediaplatform. Met de opkomst van social media, komen ook de problemen waar de jeugd van tegenwoordig mee worstelt. Onderzoek na onderzoek laat zien dat jongeren van nu in slechts een paar jaar tijd steeds vaker depressief zijn, slaapproblemen hebben, eetstoornissen, mentale gezondheidsproblemen ontwikkelen, met angststoornissen en concentratieproblemen kampen, en met zelfdodingsgedachten rondlopen. Lees…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

In-het-kort

Juist in oorlogstijd komt de kerkstrijd in Oekraïne tot een kookpunt

31 augustus 2023
Terwijl de bommen vallen en loopgraven worden bevochten, woedt in Oekraïne ook een steeds giftiger kerkstrijd om controle, invloed en onafhankelijkheid.
John P. Burgess
SGPer-Willem-Poppe-stapte-over-naar-de-BBB
Nederlandse politiek

SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB

31 augustus 2023
Getogen in een klassiek SGP-nest sloeg Willem Poppe zijn vleugels recentelijk uit naar de BoerBurgerBeweging in Zeeland. “Sommige mensen zeggen wel: hoe kun je nu als oud-SGP’er, of als christen, voor deze partij werken?”
Jasper van den Bovenkamp
20220922-DSC_7402
Goede gesprekken

Pieter Versloot: 'Steeds weer begon er iets in mij te zingen'

31 augustus 2023
Ik denk dat wij weinig van God ervaren omdat we elkaar onze zonden niet belijden, zegt dominee Pieter Versloot.
Felix de Fijter