Technisch bekwaam, maar bovenal gepassioneerd

Zelf had pianist Mattias Spee ook niet eerder van Hans Henkemans (1913-1995) gehoord. Hij werd door pianist en dirigent Ed Spanjaard uitverkoren om niet eerder uitgevoerde werken van Henkemans aan een breed publiek te laten horen.

31 augustus 2023 – verschenen editie 2023nr07
Technisch-bekwaam-maar-bovenal-gepassioneerd Technisch bekwaam, maar bovenal gepassioneerd

De verklaring voor deze vergetelheid is eigenlijk zeer pijnlijk. Als pianist maakte Henkemans furore met zijn vertolkingen van Debussy, Ravel en Mozart. En hij behoorde tot de meest gespeelde componisten in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Henkemans zag atonale muziek niet als echte muziek, maar hij wilde die ‘soniek’ noemen. Dit werd uiteindelijk een politieke en maatschappelijke discussie die dusdanig uit de hand liep, dat Henkemans langzaam maar zeker geweerd werd uit het Nederlandse muziekleven. Hij moest de kost gaan verdienen als psychiater. Spee, die werd geboren nadat Henkemans was overleden, kon zonder deze ballast de werken van Henkemans bestuderen en selecteren. Naast een aantal werken voor piano…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith