Taal die openstaat voor het spirituele raakt aan de essentie van ons bestaan

Vrijheid, dat is wat telt voor de literatuur en de wereld. En dan ook vrij zijn van godsdienstige dwang, benadrukt Salman Rushdie. Geef hem, Rushdie, eens ongelijk. Maar het zou treurig zijn als daar alles mee gezegd is.

05 oktober 2022 – verschenen editie 2022nr08
Taal-die-openstaat-voor-het-spirituele-raakt-aan-de-essentie-van-ons-bestaan

Een studentengezelschap vroeg mij onlangs een lezing te houden ter opluistering van de Diesviering, en het moest gaan over de vraag: wat reikt de literatuur aan, als het gaat om ‘het goede leven’? Iets meer theologisch gezegd: wat zou ‘heil’ voor mens en wereld kunnen zijn? De onlangs verschenen essaybundel van Salman Rushdie (1947), Taal van de waarheid, leidt wat dit betreft rechtstreeks naar het begrip ‘vrijheid’. Dat verrast natuurlijk niet. Rushdie heeft aan den lijve ervaren wat onvrijheid betekent. Hij overleefde eind jaren tachtig al een aanslag en recent werd hij door messteken geveld bij een openbaar optreden. Rushdie’s essayverzameling bevat veel moois. Het laat zien hoe Rushdie literatuur…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga