Straf van God
Wie leest nog alle wetten en wetjes in Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium? God lijkt ze belangrijk te vinden, maar in de christelijke traditie hield en houdt niemand zich eraan. Erg inspirerend vind ik ze ook niet. Maar Carel van Schaik en Kai Michel hebben er in hun boek Het oerboek van de mens een fascinerend hoofdstuk over geschreven. Een aanrader in coronatijd.
Zij betogen dat de schrijvers van de Bijbel een verklaring probeerden te vinden voor de enorme veranderingen die de overgang van het jager-verzamelaarsbestaan naar de landbouwsamenleving met zich meebracht. Die overgang voltrok zich duizenden jaren eerder, maar veel bijbelse verhalen gingen, soms in heel andere vorm, al heel lang rond voordat ze op schrift gesteld werden. Maar vooral waren de problemen die met die omslag kwamen nog steeds actueel: verwoestende epidemieën (omdat men dieren ging houden), droogtes, overstromingen (waar vooral landbouwers onder te lijden hebben), slavernij (terwijl onder de jager-verzamelaars iedereen gelijk was), onderdrukking, revoluties, oorlog (om bezit) – allemaal nieuwe problemen waarop men niet voorbereid was. In de woorden…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.