Straf van God

Wie leest nog alle wetten en wetjes in Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium? God lijkt ze belangrijk te vinden, maar in de christelijke traditie hield en houdt niemand zich eraan. Erg inspirerend vind ik ze ook niet. Maar Carel van Schaik en Kai Michel hebben er in hun boek Het oerboek van de mens een fascinerend hoofdstuk over geschreven. Een aanrader in coronatijd.

04 oktober 2020 verschenen editie 2020nr08

Zij betogen dat de schrijvers van de Bijbel een verklaring probeerden te vinden voor de enorme veranderingen die de overgang van het jager-verzamelaarsbestaan naar de landbouwsamenleving met zich meebracht. Die overgang voltrok zich duizenden jaren eerder, maar veel bijbelse verhalen gingen, soms in heel andere vorm, al heel lang rond voordat ze op schrift gesteld werden. Maar vooral waren de problemen die met die omslag kwamen nog steeds actueel: verwoestende epidemieën (omdat men dieren ging houden), droogtes, overstromingen (waar vooral landbouwers onder te lijden hebben), slavernij (terwijl onder de jager-verzamelaars iedereen gelijk was), onderdrukking, revoluties, oorlog (om bezit) – allemaal nieuwe problemen waarop men niet voorbereid was. In de woorden…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter