Stem aan de stemlozen

Of ik een foto had die mijn werk typeert, vroeg een mediawetenschapper die onderzoek doet naar het fenomeen journalisten. Die behoren niet tot een exotische diersoort en zijn ook geen rioolratten, zoals een parlementariër onlangs beweerde, maar zijn niettemin interessant genoeg voor wetenschappelijk onderzoek.

09 november 2022 verschenen editie 2022nr09

5 Sjoerd.heic

De eerste de beste foto stond op mijn bureau. Ik zag mijzelf in 2006 in gesprek met de jonge kapper Chris, in de sloppenwijk Kibera in Nairobi, waar ik reportages maakte over de aidsproblematiek. Chris wist daar helaas uit eigen ervaring meer over. Tegen de mediaonderzoeker hoorde ik mezelf vertellen hoe gedreven ik was om verhalen van leed en onrecht door te geven aan de Nederlandse lezers. Ik gaf stem aan de stemlozen – en tja, wie wil dat nou niet? Inmiddels, zestien jaar later, interview ik een stuk minder ‘stemlozen’ en juist steeds vaker schrijvers, politici, wetenschappers en mediamensen. Mensen wier stem luid en duidelijk klinkt. Nu is de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter