Sprinkhanenburger met melk uit de schoorsteen

Wat staat er morgen op tafel? Hoewel de trend meer ‘puur’ en ‘eerlijk’ is, lijkt de toekomst van eten toch vooral een kwestie van meer technologie te zijn. Wetenschapsjournalist René Fransen zet acht voedselontwikkelingen op een rij.

06 april 2023 – verschenen editie 2023nr03
Sprinkhanenburger-met-melk-uit-de-schoorsteen beeld Unsplash

Vogelgriep, mestoverschotten, stikstofuitstoot en monocultuur: de landbouwsector lijkt stuk. Er zijn twee scholen die denken te weten hoe op een meer verantwoorde manier eten op tafel te krijgen. Aan de ene kant de kleinschalige productie, bijvoorbeeld lokale biologische boeren die voor de directe omgeving produceren, of mensen die zelfvoorzienend willen leven met een hectare eigen grond per gezin. Kenmerken zijn lokaal, puur, onbewerkt. Profeten stellen dat technologie bijdraagt aan de problemen, tovenaars zeggen dat kleinschalige landbouw veel te veel grond vraagt Aan de andere kant zijn er de technologische alternatieven: precisielandbouw waar elke vierkante meter de juiste zorg krijgt, of gewassen in loodsen op een industrieterrein onder ledlicht. En grote…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

De mislukte mis
Column

De mislukte mis

04 april 2024
Een herinnering van eind jaren zestig. Mijn ouders zijn naar een feest geweest en rond middernacht komt mijn moeder me een nachtzoen geven. Die avond is ze overstuur. Op het feest liep een als non verklede vrouw rond, in vol ornaat; lange zwarte habijt, witte kap. Ter hoogte van haar buik zat een ...
Vonne van der Meer
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
Column

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?

04 april 2024
Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
Rik Peels
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans