Sprinkhanenburger met melk uit de schoorsteen

Wat staat er morgen op tafel? Hoewel de trend meer ‘puur’ en ‘eerlijk’ is, lijkt de toekomst van eten toch vooral een kwestie van meer technologie te zijn. Wetenschapsjournalist René Fransen zet acht voedselontwikkelingen op een rij.

06 april 2023 – verschenen editie 2023nr03
Sprinkhanenburger-met-melk-uit-de-schoorsteen beeld Unsplash

Vogelgriep, mestoverschotten, stikstofuitstoot en monocultuur: de landbouwsector lijkt stuk. Er zijn twee scholen die denken te weten hoe op een meer verantwoorde manier eten op tafel te krijgen. Aan de ene kant de kleinschalige productie, bijvoorbeeld lokale biologische boeren die voor de directe omgeving produceren, of mensen die zelfvoorzienend willen leven met een hectare eigen grond per gezin. Kenmerken zijn lokaal, puur, onbewerkt. Profeten stellen dat technologie bijdraagt aan de problemen, tovenaars zeggen dat kleinschalige landbouw veel te veel grond vraagt Aan de andere kant zijn er de technologische alternatieven: precisielandbouw waar elke vierkante meter de juiste zorg krijgt, of gewassen in loodsen op een industrieterrein onder ledlicht. En grote…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith