Kees van der Kooi: ‘Spreekt de Geest door Greta Thunberg? Dat zou best kunnen’
Genesis plaatst de mens in een web van relaties, zegt theoloog Kees van der Kooi. Het gaat over de vissen in de zee, de vogels in de lucht, de dieren in het veld, de gewassen op de aarde. "Maar", zegt hij, "we hebben ons vergaloppeerd. We hebben gedaan alsof alles om ons draait."
“Het laatste IPCC-rapport is overduidelijk alarmerend en de wetenschappelijke onderbouwing is niet te weerspreken. Maar dat is niet nieuw”, zegt Van der Kooi in zijn studeerkamer in Driebergen. “Het nieuwe zit ’m hierin dat het probleem ook in de breedte van de politiek wordt erkend en dat zelfs de rechter heeft gesproken. Het is gebleken dat je niet alles aan het bedrijfsleven kunt overlaten. De gezondheid van mensen is in het geding en het gaat over mensenrechten.” En er is ondubbelzinnig vastgesteld dat de mens schuldig is aan de klimaatverandering. “De mens heeft zich opgesteld als absolute eigenaar van alle grondstoffen van de wereld. Vooral degenen die daar het gemakkelijkst…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther Maria Magnis: 'Hoe kan het nou waar zijn dat jij dezelfde God kent?'
Corien Oranje: ‘Ik heb vaak het gevoel dat ik tekortschiet’
Krimp? We zijn gewoon nog aan het ontdekken hoe we moeten groeien
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
Maarten Burggraaf: ‘Ik ben bang voor de dood – wie zou dat niet zijn?’
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Vrede op aarde, maar hoe dan?
05 september 2024Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Wat is nog heilig in deze stomme wereld?
11 juli 2024Ook in onze seculiere samenleving zoeken veel mensen naar zin en betekenis. "Hoe kunnen we daar waarderend over spreken? Er gebeurt iets wezenlijks, er zit wel degelijk iets van de Geest in", gelooft Jan Martijn Abrahamse. Door deze ervaringen onder ‘het heilige’ te scharen, hoopt hij er meer ...
Verdiep je eens in atheïsten. Daar kun je zomaar geloviger van worden
11 juli 2024Veel te vaak lijkt het gesprek tussen gelovigen en atheïsten op een wedstrijd, aldus VU-filosoof Rik Peels in zijn nieuwe boek Leven zonder God. Beter zou het zijn om over en weer een poging te doen elkaar te begrijpen. In dit boek geeft hij een aanzet.