“Sorry meneer, zo staat het niet in ons systeem”

Onze samenleving wordt steeds minder door mensen, en steeds meer door een systeem geregeerd. Een systeem dat muren opwerpt: hoog, en hard, en koud.

07 maart 2024 verschenen editie 2024nr02

Haruki Murakami, de wereldberoemde Japanse schrijver, spreekt over een samenleving waarin ‘het systeem ons zou moeten beschermen, maar [waarin] het soms een eigen leven aanneemt’. Hij vergelijkt het systeem met een keiharde, lange muur en de mensen, de burgers, met een ei dat uit protest en frustratie tevergeefs tegen die muur aanloopt en breekt. Of het nu gaat om fragiele burgers die ooit slachtoffer zijn geworden van het systeem, zoals bij de toeslagenaffaire, een klant aan de balie van een bedrijf die niet geholpen kan worden omdat hij digitaal geen afspraak kon regelen, of een algoritme dat mensen uitsluit op basis van een buitenlandse naam of geboorteplaats – dit systeem…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter