Rozemarijn van ’t Einde: ‘Soms denk ik: God, roep toch eens wat harder!’
De grootste zonde van onze tijd is dat christenen zijn als de rijke jongeling, zegt activist en theoloog Rozemarijn van 't Einde. Ze leven door in een misdadig systeem dat de aarde kapotmaakt. "Zoals we achteraf beseffen dat de kerk veel te weinig heeft gedaan tegen slavernij, zullen we ook op deze klimaatcrisis terugkijken."

Je hebt studeerkamerdominees, je hebt dorpspastors, en je hebt Rozemarijn van ’t Einde. Deze 29-jarige theoloog en criminoloog werkt als geestelijk verzorger met mensen die aan drugs vastzitten, of na hun dakloosheid een leven willen heropbouwen. In haar vrije tijd zit ze zelf aan de grond. Letterlijk: Van ’t Einde blokkeert wegen en bezet gebouwen, allemaal om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Ze komt regelmatig in het nieuws wanneer ze is gearresteerd tijdens een van de protestacties waaraan ze deelneemt. We hebben de datum van ons interviewgesprek verschoven om de reden dat er op die dag gedemonstreerd wordt. “Het is voor het eerst dat ik een…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Het verhaal van de onbekende oorlog
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Nieuwe woorden voor de ziel. Stefan Paas en Arnold Huijgen over het heil en de hel
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Annemarie Six-Wienen: 'De trouw van God tilt ons boven alles uit'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
09 november 2023Het is misschien fijn om te denken dat we in de eindtijd leven, want dat betekent dat God binnenkort alle dingen nieuw maakt. Maar dat ontslaat ons van al onze verantwoordelijkheden als mens om op een goede manier door onze crises te navigeren, zegt Willem Maarten Dekker. "Wie om vrede bidt zonder ...

Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
09 november 2023Kun je burgerlijk ongehoorzaam zijn met een bijbel in je binnenzak? Dominee Folkert de Jong denkt van wel. Hij duikelde het Kairos-document op, dat in 1985 in Zuid-Afrika verscheen in de strijd tegen de apartheid, en legt uit waar hij parallellen ziet.

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
09 november 2023Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?