Rozemarijn van ’t Einde: ‘Soms denk ik: God, roep toch eens wat harder!’
De grootste zonde van onze tijd is dat christenen zijn als de rijke jongeling, zegt activist en theoloog Rozemarijn van 't Einde. Ze leven door in een misdadig systeem dat de aarde kapotmaakt. "Zoals we achteraf beseffen dat de kerk veel te weinig heeft gedaan tegen slavernij, zullen we ook op deze klimaatcrisis terugkijken."

Je hebt studeerkamerdominees, je hebt dorpspastors, en je hebt Rozemarijn van ’t Einde. Deze 29-jarige theoloog en criminoloog werkt als geestelijk verzorger met mensen die aan drugs vastzitten, of na hun dakloosheid een leven willen heropbouwen. In haar vrije tijd zit ze zelf aan de grond. Letterlijk: Van ’t Einde blokkeert wegen en bezet gebouwen, allemaal om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Ze komt regelmatig in het nieuws wanneer ze is gearresteerd tijdens een van de protestacties waaraan ze deelneemt. We hebben de datum van ons interviewgesprek verschoven om de reden dat er op die dag gedemonstreerd wordt. “Het is voor het eerst dat ik een…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Introvert in de kerk. 'Mag het ook eens wat stiller?'
Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
We mogen treuren met hoop
Frans van Deursen: ‘Of ik God een vraag wil stellen? Wat een vreemde gedachte’
David Onnekink: 'Ik verlang naar een wereld die wél mooi is'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
04 mei 2023Deze maand ziet een nieuw kerkgenootschap het licht: de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat kunnen we verwachten als deze kerken hun nieuwe plek innemen in het kerkelijke en maatschappelijke speelveld? Koert van Bekkum signaleert drie uitdagingen.

Verandert het beeld Gods in een machine?
04 mei 2023De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan zó snel, dat techprominenten uit de hele wereld onlangs pleitten voor een pauze. Begrijpelijk, want de nieuwe technologie roept ethische en levensbeschouwelijke vragen op, signaleert 'AI-theoloog' Jack Esselink. "Het oeroude christelijke ...

Alain Verheij: De schepping is niet gemaakt voor het cynische motto 'eten of gegeten worden'
06 april 2023Hindoes eten geen koeien, joden eten koosjer, moslims halal. Zulke voedselvoorschriften hebben christenen niet. Toch zijn ze zo gek nog niet, zegt theoloog Alain Verheij. Want ze drukken huiver uit voor het doden van een ander schepsel. Wat zegt dat over hoe christenen zouden kunnen omgaan met vlees ...