Rozemarijn van ’t Einde: ‘Soms denk ik: God, roep toch eens wat harder!’
De grootste zonde van onze tijd is dat christenen zijn als de rijke jongeling, zegt activist en theoloog Rozemarijn van 't Einde. Ze leven door in een misdadig systeem dat de aarde kapotmaakt. "Zoals we achteraf beseffen dat de kerk veel te weinig heeft gedaan tegen slavernij, zullen we ook op deze klimaatcrisis terugkijken."

Je hebt studeerkamerdominees, je hebt dorpspastors, en je hebt Rozemarijn van ’t Einde. Deze 29-jarige theoloog en criminoloog werkt als geestelijk verzorger met mensen die aan drugs vastzitten, of na hun dakloosheid een leven willen heropbouwen. In haar vrije tijd zit ze zelf aan de grond. Letterlijk: Van ’t Einde blokkeert wegen en bezet gebouwen, allemaal om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Ze komt regelmatig in het nieuws wanneer ze is gearresteerd tijdens een van de protestacties waaraan ze deelneemt. We hebben de datum van ons interviewgesprek verschoven om de reden dat er op die dag gedemonstreerd wordt. “Het is voor het eerst dat ik een…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
01 februari 2023Heeft de kerk nog relevantie in een seculiere samenleving? En zo ja, aan welke unieke elementen uit de christelijke traditie is er dan behoefte? Zeven denkers, zelf niet kerkelijk betrokken, reageren op deze vragen. 'De kerk heeft een unieke positie in een markt waarin heel veel mensen op zoek zijn ...

'Mijn god is lekker eten', fluisterde de influencer
01 februari 2023Genieten van het leven, dat wordt aangemoedigd in de Bijbel. Waarom zou je dan nog vasten in de veertigdagentijd? Omdat alleen genieten niet het hele verhaal is, zegt theoloog Alain Verheij. 'We weten elkaar maar moeilijk een ander verhaal voor te houden dan nóg lekkerder eten en drinken, en nóg ...

Als water dikker is dan bloed
15 december 2022Jezus relativeert de bloedband en hanteert een bredere definitie van familie. Want we zijn niets minder dan de broer, zus en moeder van Jezus zelf. Dat wil niet zeggen dat alles daarom pais en vree is. Maar dat besef nodigt wel uit tot gastvrijheid, betoogt Almatine Leene.