Snijbloemengeloof

Vorig jaar publiceerde Esther van Fenema het boek Het verlaten individu, waarin ze op basis van onder andere haar ervaring als psychiater de hoofdzonden van onze tijd beschrijft.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
Snijbloemengeloof

Aan het klassieke rijtje van zeven voegt zij een achtste toe, die volgens haar kenmerkend is voor onze samenleving: de leegte. In dit nieuwe boek probeert ze samen met predikant Joost Röselaers die leegte voorbij te komen. Dat doen ze in de vorm van een reeks gesprekken met publieke figuren als Jan Terlouw, Stephan Sanders, Dirk De Wachter en anderen. Elk interview wordt voorafgegaan door een korte inleiding over het wie en waarom van de gesprekspartner. Aan het eind kijken de auteurs samen terug op het resultaat. Een groter verhaal – dat is waar de auteurs door alle gesprekken heen naar op zoek zijn. Een overkoepelend narratief dat ons samenleven…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga