Sleep je geloof de crisis door
Veel dominees en voorgangers vragen zich vertwijfeld af: zitten er straks, als die stomme coronacrisis voorbij is, nog gelovigen in de kerk? Veel gelovigen vragen zich vertwijfeld af: ben ik, als straks die coronacrisis voorbij is, nog gelovig?
Het opbouwen van regelmaat geeft ankerpunten om God niet te vergeten. Een kiezel in je broekzak, een gebedssnoer in je tas.
De kracht en vastberadenheid van vervolgde christenen kan ons inspireren.
Sleutelwoord in de ignatiaanse spiritualiteit is aanpassingsvermogen: God is in alle dingen te vinden. Dus ook digitaal.

Want volhouden blijkt lastig, bij die blikkerige streams, valse combo’s en jengelende kinderen om je heen. En ook zeker: zonder gemeenschap, zonder samenzang, zonder godshuis. Toch zijn er christenen (geweest) voor wie juist dat solitaire, meditatieve of aangevochten bestaan een hoeksteen is onder hun geloof. Wat kunnen we van hen leren? De Nieuwe Koers ging in de leer bij de woestijnvaders, de jezuïeten en de vervolgde kerk. De woestijnvaders Al twintig jaar is theoloog Mattias Rouw begeesterd door de geestelijke rijkdom die hij vindt bij de woestijnvaders en in de oosters-orthodoxe kerk waarvan zij deel uitmaakten. De woestijnvaders, en ook -moeders, waren mensen met illustere namen als Johannes van de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Sam Janse & Maartje Janse: 'Als iets fout is, waarom zou je het dan accepteren?
Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
'Mijn god is lekker eten', fluisterde de influencer
'Verwondering heeft mij mijn hele leven begeleid'

Mensenhandel bestrijden? Eerst het privacymonster verslaan
08 maart 2023Het grote struikelblok in de strijd tegen internationale mensenhandel heet: Europese privacywetgeving. Die wet maakt hulp aan slachtoffers soms onmogelijk, terwijl daders er daarentegen wel bij varen. Antimensenhandelexpert Shawn Kohl pleit voor een Europese aanpak. “Een landsgrens zou geen ...

Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
08 maart 2023Met zorgzaamheid weten ze wel raad in Hart van Vathorst. Midden in een Amersfoortse Vinex-wijk vind je onder één dak mensen die zorg nodig hebben, een kerk, een kinderopvang en een restaurant. Een missie met ongemak en zegeningen.

Help, de robots nemen ons over!
08 maart 2023Zelfrijdende auto's, mensachtige robots door wie je je eindelijk echt begrepen voelt en ChatGPT dat complete teksten ophoest. Onze eerste instinctieve reactie op deze nieuwe technologieën is angst om de controle te verliezen, signaleert de Zweedse ethicus Sven Nyholm. 'En direct daarna komt de ...