Seks en de dood

Volgens onze cultuur gaat het er al ongeveer vijftig jaar om dat we ‘het’ zo vaak en zo lekker mogelijk doen. En daarvoor zijn natuurlijk meerdere bedpartners nodig. Terwijl ik dit schrijf, is het precies een halve eeuw geleden dat muziekfestival Woodstock gehouden werd, symbool van de vrijheid en blijheid van de hippies. Daar ging het niet alleen, maar wel mede om seksuele vrijheid, mogelijk gemaakt door technische en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de pil en afnemend gezag van de kerk.

06 september 2019 verschenen editie 2019nr07

In die beginjaren had seks ook iets van echte, haast kinderlijke vrolijkheid. In Turks fruit van Jan Wolkers is het seksuele genot niet zozeer ongeremd als wel ongecompliceerd. Dat is heel anders in moderne romans als die van Arnon Grunberg. Daar is seks altijd ook omgeven met narigheid. Egoïsme, jaloezie, geweld, narcisme – ze doordringen en perverteren de seks. De ontroerendste passage bij Grunberg is die waar ‘het’ net níét gebeurt. In zijn debuutroman vertelt hij over een verliefd tienerstelletje. Als ze op bed liggen en een beetje bezig zijn, zegt zij tegen hem, die ook onzeker is: “Het kan ook met onderbroekje aan.” Aandoenlijk. Maar verder is de seks…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter