Schreeuwen uit liefde! Dat is toch heerlijk, vurig, ontregelend?

Kerkvader Augustinus was een wijs en veelzijdig man. Kenner Hans Alderliesten dook opnieuw in zijn oeuvre en ging op zoek naar zijn mooiste praktische levensadviezen: heb lief en doe wat je wilt.

31 augustus 2023 – verschenen editie 2023nr07
Schreeuwen-uit-liefde-Dat-is-toch-heerlijk-vurig-ontregelend

Augustinus als psycholoog, is dat niet erg anachronistisch gezegd? Uiteraard, en dat beseft de auteur zelf ook wel. Een kerkvader uit de vierde eeuw kun je strikt genomen geen psycholoog noemen. De psychologie als zelfstandig vak is van veel recentere datum. Zoals bekend hield Augustinus zich echter wel degelijk volop bezig met het innerlijk van de mens. Zijn werk staat bol van de zelfreflectie en de doordenking en doorleving van wat er in de ziel van de mens gebeurt. ‘Zielzorger’ wordt deze kerkvader wel vaker genoemd, en dat lijkt een betere term te zijn, waarin veel samenkomt. Alderliesten merkt op: ‘In Augustinus’ tijd zijn filosofie, theologie en psychologie nog nauw…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith