Schoonheid uit leed en lelijkheid

Het Spook van de Opera uit de musical van Andrew Lloyd Webber staat erom bekend zijn ware, mismaakte gezicht te verbergen. De inmiddels vergeten operacomponist Josef Mysliveček droeg in de winter van zijn leven een vergelijkbaar masker. Deze musicus uit Praag kreeg de bijnaam 'de Bohemien'.

14 december 2023 – verschenen editie 2023nr10
Schoonheid-uit-leed-en-lelijkheid

Niet alleen omdat hij uit Bohemen afkomstig was, maar ook vanwege zijn uitbundige leefstijl. Het gelijknamige kostuumdrama, een bijzondere internationale samenwerking, toont in de stijl van een naturalistische roman de opkomst en ondergang van deze ambitieuze buitenlander die zich in het Italië van de achttiende eeuw naar de top werkte. Hij mocht zelfs op de koninklijke gunst rekenen. The Bohemian doet niet geheimzinnig over hoe Mysliveček aan zijn gehavende gezicht kwam, noch blijven ons de beelden van zijn door syfilis weggevreten neus bespaard. Dit felle, soms opvallend expliciete realisme staat in schril contrast met de prachtige muziek die uit zijn pen en instrumenten vloeide. Deze paradox tussen de wens –…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith