Schoonheid uit leed en lelijkheid
Het Spook van de Opera uit de musical van Andrew Lloyd Webber staat erom bekend zijn ware, mismaakte gezicht te verbergen. De inmiddels vergeten operacomponist Josef Mysliveček droeg in de winter van zijn leven een vergelijkbaar masker. Deze musicus uit Praag kreeg de bijnaam 'de Bohemien'.
Niet alleen omdat hij uit Bohemen afkomstig was, maar ook vanwege zijn uitbundige leefstijl. Het gelijknamige kostuumdrama, een bijzondere internationale samenwerking, toont in de stijl van een naturalistische roman de opkomst en ondergang van deze ambitieuze buitenlander die zich in het Italië van de achttiende eeuw naar de top werkte. Hij mocht zelfs op de koninklijke gunst rekenen. The Bohemian doet niet geheimzinnig over hoe Mysliveček aan zijn gehavende gezicht kwam, noch blijven ons de beelden van zijn door syfilis weggevreten neus bespaard. Dit felle, soms opvallend expliciete realisme staat in schril contrast met de prachtige muziek die uit zijn pen en instrumenten vloeide. Deze paradox tussen de wens –…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther Maria Magnis: 'Hoe kan het nou waar zijn dat jij dezelfde God kent?'
Corien Oranje: ‘Ik heb vaak het gevoel dat ik tekortschiet’
Krimp? We zijn gewoon nog aan het ontdekken hoe we moeten groeien
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
Maarten Burggraaf: ‘Ik ben bang voor de dood – wie zou dat niet zijn?’
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
05 september 2024De opening van de Olympische Spelen deed veel stof opwaaien; christenen dachten dat er gespot werd met het Laatste Avondmaal. Uiteindelijk bleek het een verbeelding van een bacchanaal van de Griekse goden te zijn. Kees van Ekris was vooral benieuwd naar wat de kunstenaar ermee wilde zeggen. Maar dat ...
Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen
05 september 2024Dat het er tamelijk hopeloos met ons mensen voorstaat – dat is een open deur intrappen. De een heeft het over de klimaatcrisis, de ander over de vluchtelingencrisis, en zo zijn er nog wat accentverschillen, maar echt hoopvol staan maar weinigen in het leven, als ze eerlijk worden.
In een goede tuin is de mens niet heer en meester
05 september 2024In De mierenkaravaan van Mariken Heitman kun je de ondoorgrondelijke aarde van de moestuin haast ruiken. Het is de moeite waard. Want wie de geheimen van de natuur op het spoor komt, komt ook dichter bij de geheimen van z'n eigen leven.