Schommelen tussen passie en twijfel

Het 'religieuze geurtje' blijft maar hangen in onze samenleving. En dat terwijl wetenschap en rede religie zouden ontmaskeren als een leugen. Die paradox lijdt tot 'afvalligheid', zelfs bij atheïsten, blijkt uit het boek van de Vlaamse filosoof Dennis Vanden Auweele.

01 maart 2019 – verschenen editie 2019nr02
Schommelen-tussen-passie-en-twijfel

Waarom wilde u dit boek maken? Filosofen hebben een lange tijd gedacht dat religie stelselmatig zou verdwijnen uit de publieke en private wereld. De wetenschap en kritische rede zou religie ontmaskeren als een leugen. Hoewel wij vandaag niet meer traditioneel gelovig zijn, blijft er een religieus geurtje hangen. Dat boeit mij, ook in hoe ik mezelf in de wereld oriënteer: niet klassiek gelovig, maar zeker religie genegen. U noemt zichzelf een afvallige atheïst. Daarin klinkt een impliciete schuldbelijdenis. Is het zoiets als een vegetariër die gaat barbecueën? Er is wel iets schandalig aan mijn positie. Ik ben te religieus voor atheïsten en te atheïstisch voor gelovigen. Afvallig betekent voor mij…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter