Doortje Smithuijsen: Schermverslaafd? Voel je niet al te schuldig

Filosofe Doortje Smithuijsen neemt in Iedereen verslaafd? ons digitale gedrag kritisch onder de loep. Maar ook met mededogen. Want toen ze begon, dacht ze dat dit boek niet over haar kon gaan. Niets bleek minder waar. Plots had ze in de gaten: ik ben Funda-verslaafd. "Het wegvallen van een groot verhaal kan een voedingsbodem voor digitale verslavingen zijn."

05 oktober 2022 – verschenen editie 2022nr08
Schermverslaafd-Geef-dan-niet-Facebook-de-schuld beeld Franky Verdickt

“Het was een onderwerp dat van alle kanten op me af kwam. Iedereen zit voor z’n gevoel te veel op zijn telefoon. En we weten weliswaar steeds beter hoe digitale verslaving technologisch in de hand wordt gewerkt, met welke mechanismes die platforms onze aandacht kapen, maar ik ben het meest gefascineerd door de menselijke kant. Wat doet digitale verslaving met ons als mens? Met onze relaties? Hoe beïnvloedt het ons leven? Is dat erg? Hoe staat dit in relatie tot traditionele verslavingen, zoals alcohol- en gokverslaving?” Aan de hand van dit soort vragen, met behulp van een batterij aan deskundigen en geïllustreerd door tal van ervaringsverhalen, schetst Smithuijsen een behoorlijk…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

15 Natascha van Weezel
Goede gesprekken

'Ik word niet meer als Natascha gezien, maar als die Jood'

01 januari 2024
Schrijver en journalist Natascha van Weezel (1986) probeert in het debat over de oorlog in Gaza te pleiten voor vrede en nuance. Maar ze wordt bedreigd, voor kankerzionist uitgemaakt en vrienden van weleer willen haar nu even niet zien. "Zo erg als het nu is, heb ik het nog nooit meegemaakt."
Felix de Fijter
DNR_0031-2
Goede gesprekken

'God zegent ook krimpende kerken. Maar het is soms wel moeilijk om dat te geloven'

01 januari 2024
"Als God niet komt," zegt dominee Hilde Graafland, "als Hij het niet doet, dan gaat het hier ten onder. Wij kunnen de kerk niet hooghouden. God moet het doen. En ik denk ook dat Hij dat kan."
Felix de Fijter
Niemand-zit-te-wachten-op-een-supergenuanceerd-verhaal
Goede gesprekken Mozes

'Niemand zit te wachten op een supergenuanceerd verhaal'

01 januari 2024
Marcel Levi is misschien wel de bekendste dokter van Nederland. Tijdens de coronapandemie zwaaide hij de scepter over ziekenhuizen in Londen. En wie weet wordt hij ooit nog eens volksgezondheidminister. 'Ik zou dat niet ervaren als promotie, meer als corvee.'
Sjoerd Wielenga