Saint Omer pleit voor uitstel van het oordeel

'We zijn hier om het te begrijpen', zegt de rechter. 'Leg uit wat u bedoelt.' Maar de beklaagde in deze zaak, Laurence, een Senegalese immigrantenmoeder die terechtstaat voor de moord op haar baby, kijkt de rechter zwijgend aan.

08 maart 2023 – verschenen editie 2023nr02
Saint-Omer-pleit-voor-uitstel-van-het-oordeel

Ze heeft net uitgelegd dat ze hoopte dat het leven eenvoudiger zou worden, maar dat ze eigenlijk niet weet waarom ze het heeft gedaan. Ze hoopt dat dit proces ook voor haar duidelijkheid brengt. Schrijver Rama is naar de Franse stad Saint-Omer afgereisd om het proces tegen Laurence bij te wonen. Ze is gefascineerd door het werk van auteur en feminist Marguerite Duras, die dankzij haar vertelkracht met alle schande overladen vrouwen in een staat van genade toont. Rama voelt zich aangetrokken tot de zaak van Laurence, omdat ze zelf binnenkort ook moeder wordt. Het proces roept allerlei kwesties uit haar verleden op, met name de moeizame relatie met haar…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter