Ruzie zoeken is soms een heilige bezigheid

Op de dag dat de grote Amerikaanse media Joe Biden erkenden als de nieuw verkozen president, overleed in Groot-Brittannië opperrabbijn Jonathan Sacks. Zijn inzichten over omgaan met verschillen zijn in deze tijd van alternatieve verkiezingsuitslagen en journaals belangrijker dan ooit, zegt theoloog Alain Verheij.

04 december 2020 – verschenen editie 2020nr10
Ruzie-zoeken-is-soms-een-heilige-bezigheid Ruzie zoeken is soms een heilige bezigheid

Het belangrijkste thema in het oeuvre van Jonathan Sacks was: samenleven met verschillen. Juist als rabbijn vond Sacks dat hij veel te zeggen had over deze actuele uitdaging. Joden hebben immers eeuw na eeuw moeten leren hoe dat precies werkt, in één land leven met mensen die er heel andere waarden en mores op nahouden. Juist in tijden van globalisatie en polarisatie kwamen die lessen enorm van pas. Wat Jonathan Sacks betrof, was de boodschap in ieder geval niet dat je allemaal lafjes de lieve vrede moest bewaren. De discussie mag er gerust lekker fel aan toegaan, volgens de rabbijn: “Andere volken voeren gesprekken, Joden voeren redetwisten”, zei hij niet…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter