
Rusland gaat weer aan de ketting
Moet de westerse wereld anno 2022 weer bij af beginnen? Deze maand vijftig jaar geleden leek het internationaal de goede kant op te gaan. Een tijdperk van vrijwel ongeremde tegenstellingen – Koude Oorlog – was voorbij.
De Amerikaanse president Nixon had ‘rood’ China uit zijn risicovolle isolement gehaald. Vervolgens sloot hij met de Sovjet-Unie allerlei samenwerkingsverdragen, waaronder die over nucleaire wapenbeheersing en Europese veiligheid. Er brak een tijdperk van politieke ontspanning aan, in de Russische terminologie: vreedzame co-existentie. En nu weer terug bij af? Denk aan het ‘lange telegram’ uit 1947 van toenmalig ambassadeur George Kennan. Daarin werd gesteld dat er ‘in de nabije toekomst geen vredelievende relatie met de Sovjet-Unie kan worden verwacht’. Denk ook aan de Truman-doctrine met de oproep het Russische en Chinese communisme in te dammen. Zijn we nu inderdaad weer terug bij af? Er zijn overeenkomsten. Opnieuw hebben we te maken…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom een totale zege onwaarschijnlijk is
01 februari 2023Nu het deze maand een jaar geleden is dat Poetin Oekraïne binnenviel, rijst de vraag: wat staat de wereld de komende tijd te wachten? Aad Kamsteeg verkent de scenario's.

Was Segers een prekende evangelist?
01 februari 2023De gewezen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers bleef als politicus een evangelist, werd in terugblikken op diens politieke loopbaan wel gememoreerd. Die waarneming verdient uitleg en verdieping – al was het maar omdat hier onherroepelijk een stijlbreuk gaat plaatsvinden na het aantreden van jurist ...

Patrick Loobuyck: 'De ander kan ook weleens iets zinvols te vertellen hebben'
01 februari 2023Burgerschap is niet ervoor zorgen dat alle inwoners van een land dezelfde liberale denkbeelden hebben, maar vooral iedereen de ruimte geven om een eigen leven te leiden, zegt moraalfilosoof Patrick Loobuyck. Maar dat vraagt automatisch van iemand dat die een ander diezelfde ruimte gunt. 'De kunst is ...