Ron werkte als slaaf in de Thaise visserij: ‘Er bevindt zich een berg van menselijke botten in zee’
Hij was een toegewijde vader en echtgenoot die alles wilde doen om zijn familie te onderhouden. Helaas was dat een vrijwel onmogelijk opgave. Ron, die op het platteland van Cambodja woonde, verdiende amper twee euro per dag met de opbrengst van zijn akker. Opties voor ander werk had hij niet.

Dit is een verhaal van de mensenrechtenorganisatie International Justice Mission, die zich wereldwijd inzet om arme mensen te beschermen tegen slavernij en onrecht. Tot op een dag Keov bij hem langskwam. Keov was een ondernemer uit Thailand en bood hem werk aan in de visserij. “Dit werk gaat jou en je familie uit de armoede halen,” beloofde hij. Het bleek een valstrik te zijn, Ron werd verkocht als slaaf. Maar dat ontdekte hij pas toen hij midden op zee was. “Ik was in de val gelopen.” Keov had hem verkocht aan een meedogenloze kapitein die werkzaam was in de Thaise visserij – een miljardenindustrie en een belangrijke pijler onder de…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?
Meer artikelen in dossier Moderne slavernij

Martine Vonk en Eelco Fortuijn over een eerlijke levensstijl: ‘Denk fris, kom uit je comfort zone’
12 november 2021Ieder mens koopt en consumeert. Door bewuste keuzes daarin te maken, draag je bij aan een beter leven van de oorspronkelijke producent en geef je een signaal af naar westerse concerns. Zo wordt ‘honger naar gerechtigheid’ niet alleen een thema om stilzwijgend over na te denken, maar ook een ...

Mea culpa
12 november 2021Ondanks de uittocht van het christendom in het Westen, voelt de seculiere mens zich over van alles schuldig en zoekt hij doorlopend naar rechtvaardiging. Christenen houden zich daarentegen graag op in de comfortzone van alomtegenwoordige vergeving, merkt Arie de Fijter op. Hoog tijd dat die twee ...

De natuur vergeeft nooit
12 november 2021Al meer dan een jaar zijn we bezig de coronapandemie te bestrijden. Deze pandemie heeft een aanzienlijke impact op ons leven gehad en we kunnen veel leren van en concluderen uit onze ervaringen. Maar wat mij veel bezighoudt, is wat ik de vernietiging van Gods ecologie noem.