Roman van grote poëtische allure

Vanaf de eerste bladzijde van de roman Dit andere paradijs is het zonneklaar: de gelauwerde Amerikaanse schrijver Paul Harding (1967) schiep een meesterwerk.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
Roman-van-grote-poetische-allure

Het verhaal gaat over een gemeenschap van mensen op een eilandje voor de Amerikaanse oostkust. Vijf families waarvan de huidskleur reikt van zwart naar wit, hebben zich op het kleine Apple Island gevestigd. Door toeval zijn ze hier verzeild geraakt, ook de eerste kolonist, die met een appelboomgaard begon. Ze zijn een soort wrakhout van de geschiedenis: diep armoedig, vervuild, ziekelijk en argwanend naar de buitenwereld toe. Maar de bewoners van Apple Island zijn zeker niet gespeend van morele opvattingen. En ook levensvreugde ontbreekt niet, ondanks de schaarste van alledag. Aan het levenspatroon van dit kleine, door de rest van de wereld met argusogen bekeken, haveloze clubje komt in 1912…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga