Roman van grote poëtische allure

Vanaf de eerste bladzijde van de roman Dit andere paradijs is het zonneklaar: de gelauwerde Amerikaanse schrijver Paul Harding (1967) schiep een meesterwerk.

09 november 2023 – verschenen editie 2023nr09
Roman-van-grote-poetische-allure

Het verhaal gaat over een gemeenschap van mensen op een eilandje voor de Amerikaanse oostkust. Vijf families waarvan de huidskleur reikt van zwart naar wit, hebben zich op het kleine Apple Island gevestigd. Door toeval zijn ze hier verzeild geraakt, ook de eerste kolonist, die met een appelboomgaard begon. Ze zijn een soort wrakhout van de geschiedenis: diep armoedig, vervuild, ziekelijk en argwanend naar de buitenwereld toe. Maar de bewoners van Apple Island zijn zeker niet gespeend van morele opvattingen. En ook levensvreugde ontbreekt niet, ondanks de schaarste van alledag. Aan het levenspatroon van dit kleine, door de rest van de wereld met argusogen bekeken, haveloze clubje komt in 1912…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas