‘Rijk en toch arm, we zijn de weg kwijt’
Auke van der Woud (1947) is de ongeëvenaarde kroniekschrijver van ons vaderland. Zijn nieuwe boek schetst de ‘herinrichting’ van Nederland die zich rond 1900 voltrok: van eindeloze variëteit naar een rechtlijnigheid. Het maakte ons rijk, maar ook arm, stelt Van der Woud.
U publiceerde al een reeks veel geroemde boeken over landschap, maatschappij en cultuur. Was er nog een blinde vlek die ingekleurd moest worden, met dit nieuwe boek? “Ik leef al zo’n vijftig jaar met de negentiende en vroege twintigste eeuw. Het Nederland van toen is mijn tweede vaderland. Ik onderneem af en toe een ontdekkingsreis die altijd weer nieuwe vergezichten oplevert.” Vanaf 1850 zijn duizenden kilometers kromme rivierlopen recht gemaakt, valt te lezen in uw boek. Wat zegt deze keuze voor rechtlijnigheid over onze volksaard? “We hebben in de periode 1850-1940 geleerd dat als we ons werk, onze omgeving rationeel inrichten, onze welvaart stijgt. De rijksoverheid is rond 1900 begonnen…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Claartje Kruijff: 'Nooit zal ik helemaal in de kerk passen, maar erbuiten pas ik ook niet'
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Alfred van de Weg: 'Het is natuurlijk veel makkelijker om heel duidelijk te zijn over alles'
Rikko Voorberg: 'Soms denk ik: vlucht ik niet weg voor een serieuze baan?'
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
07 maart 2024Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.