‘Rijk en toch arm, we zijn de weg kwijt’

Auke van der Woud (1947) is de ongeëvenaarde kroniekschrijver van ons vaderland. Zijn nieuwe boek schetst de ‘herinrichting’ van Nederland die zich rond 1900 voltrok: van eindeloze variëteit naar een rechtlijnigheid. Het maakte ons rijk, maar ook arm, stelt Van der Woud.

04 oktober 2020 – verschenen editie 2020nr08
Rijk-en-toch-arm-we-zijn-de-weg-kwijt 'Rijk en toch arm, we zijn de weg kwijt'

U publiceerde al een reeks veel geroemde boeken over landschap, maatschappij en cultuur. Was er nog een blinde vlek die ingekleurd moest worden, met dit nieuwe boek? “Ik leef al zo’n vijftig jaar met de negentiende en vroege twintigste eeuw. Het Nederland van toen is mijn tweede vaderland. Ik onderneem af en toe een ontdekkingsreis die altijd weer nieuwe vergezichten oplevert.” Vanaf 1850 zijn duizenden kilometers kromme rivierlopen recht gemaakt, valt te lezen in uw boek. Wat zegt deze keuze voor rechtlijnigheid over onze volksaard? “We hebben in de periode 1850-1940 geleerd dat als we ons werk, onze omgeving rationeel inrichten, onze welvaart stijgt. De rijksoverheid is rond 1900 begonnen…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter